Tekst objavljen: 14.09.2017 13:24        


Na Wall Streetu su i u sredu berzanski indeksi porasli, treći dan zaredom, i dostigli nove najviše nivoe u istoriji, dok je pad cene akcija Applea ograničio dobitke.

Indeksi nastavljaju sa rekordima uprkos padu Apple-a

Dow Jones ojačao je 0,18 odsto, na 22.158 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,08 odsto, na 2.498 bodova, a Nasdaq indeks 0,09 odsto, na 6.460 bodova.

Novi rekordni nivoi tih indeksa ponajviše se zahvaljuju rastu cena akcija u potrošačkom i energetskom sektoru.

Energetskom je sektoru podsticaj pružio rast cena nafte, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da se višak ponude sirove nafte na svetskom tržištu počinje smanjivati.

Na tržištu vlada dobro raspoloženje jer su splasnule zabrinutosti u vezi Severne Koreje i urgana Irma, koje su danima držale ulagače na oprezu.

No, veći uspon indeksa sprečio je pad cene akcija Applea, najvrednije svetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji.

Cena Applea pala je 0,8 odsto, nakon što je taj tehnološki div dan pre predstavio tri nova modela iPhone-a, uključujući i model X, kojim je obeležena deseta godišnjica prvog iPhone-a na tržištu.

Deo analitičara smatra da je pad cene Apple-a posledica visoke cene modela X i kasnijeg nego što se očekivalo početka prodaje, tek početkom novembra, dok drugi drže da su se ulagači jednostavno odlučili povući dobit s tržišta, s obzirom da je cena akcije Apple-a od početka godine porasla 37 odsto.

“U određenoj meri, to je uobičajeni scenario ′prodaj nakon objave vesti′. Cena akcije Apple-a dugo je rasla na temelju velikih očekivanja”, kaže Art Hogan, strateg u firmi Wunderlich Securities.

Iako je pad cene Apple-a pritisnuo indekse, juče su ipak svi najvažniji indeksi dostigli nove rekordne nivoe.

To im je ove godine uspelo već u niz navrata, uprkos političkim problemima u Beloj kući, sumnji da će predsednik SAD-a Donald Trump ispuniti svoja obećanja u vezi poreskog rasterećenja, povećanju kamata Feda i geopolitičkim napetostima u vezi Severne Koreje.

S druge strane, analitičari kažu da rast cena akcija podržavaju sve bolji poslovni rezultati kompanija i stabilan rast najvećih svetskih ekonomija.

I na većini evropskih berzi cene akcija juče su porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,23 odsto, na 12.553 boda, a pariski CAC 0,16 odsto, na 5.217 bodova. No, londonski FTSE oslabio je 0,28 odsto, na 7.379 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
valutna berza međubankarskom tržištu apple vesti sa tržišta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana