Tekst objavljen: 03.03.2014 15:30        


Imovina privatnih penzijskih fondova u Srbiji dostigla je 19,3 milijarde dinara i najvećim delom je uložena u državne obveznice. Podaci NBS pokazuju da su privatni doprinosi, koje uplaćuje 183.213 građana, najviše ulažu u najsigurnije hartije od vrednosti, sa izvesnim prinosom.

Imovina privatnih penzijskih fondova 19,3 mlrd. dinara

Čak 15,5 milijardi dinara uloženo je u državne obveznice, među koje spadaju i hartije stare devizne štednje, ali i hartije koje emituje Uprava za javni dug Ministarstva finansija. To je 80 odsto ukupne imovine kojom upravljaju penzijski fondovi, pišu Novosti.

Više od milijardu dinara nalazi se i na takozvanim kastodi računima u bankama. Loše stanje na zvaničnom tržištu kapitala i nikad jeftinije hartije srpskih preduzeća razlog su što privatni penzijski fondovi u akcijama firmi i banaka drže svega 536 miliona dinara, odnosno ni tri odsto ukupne imovine.

Među članovima penzijskih fondova najviše je onih starosti od 40 do 49 godina, pišu Novosti. Više je muškaraca nego žena (60 naspram 40 odsto), ali žene, tradicionalno, za starost štede veće iznose.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzijski fond penzioni fond penzioni fondovi penzija penzije penzioneri Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana