Tekst objavljen: 24.06.2019 12:50        


Nije svaki posao koji imate vaš posao iz snova, ali tretiranje bilo kojeg posla kao sredstva za postizanje cilja - je greška i neće vam doneti ništa dobro

Ima jedna fraza koju nikako ne treba da upotrebljavate u razgovoru za posao...

Ne samo da je to greška, kaže autorka i poslovna savetnica Suzi Velč za CNBC Make It, ako to otkrijete na razgovoru za posao vaše namere će postati jasne potencijalnim poslodavcima - i to bi moglo da ubije vaše šanse da dobijete posao.

"Da li biste se udati za nekoga ko vam je rekao: Možeš da prođeš, ali samo dok neko bolji ne naiđe? Naravno da ne - ali to je upravo ono što potencijalni poslodavci čuju kad izgovorite frazu koja će vam ubiti šanse kod bilo kakvog razgovora za posao", kaže.

Ta fraza je stepenica u karijeri.

Prvi put Velč je u intervjuu za posao čula tu frazu kad je kao menadžer htela da zaposli dodatne urednike za poslovni magazin koji je vodila. Nadala se da će zaposliti posebno talentovanog kandidata, koji je izgledao zainteresovan za taj posao.

Intervju je prošao dobro, a Velč kaže da ga je završila tako što je postavila klasično pitanje:

"Gde se vidite za tri godine?"

"Verovatno u komunikacijama banke. Volela bih da pređem u tu industriju, što ovaj posao čini tako dobrom stepenicom", odgovorila je kandidatkinja.

Velč je odmah znala da je to kraj puta za tu kandidatkinju, bez obzira na to koliko je njen talenat bio impresivan.

"Nemojte me pogrešno shvatiti - ja se zapravo divim ljudima koji strateški razmišljaju o svojim karijerama. Nakon sedam godina rada u Crnoj hronici znala sam da trebam MBA i nekoliko godina savetovanja pre nego što mogu da počnem da dobro pišem o ekonomiji, pa sam čak i svojoj deci savetovala da rade u određenim kompanijama samo da bi stekli veštine."

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iako nećete biti doživotno posvećeni svakom poslu koji imate, ne možete se kretati kroz karijeru "koristeći poslodavce za sopstvene potrebe." Ako to učinite, Velč kaže, neizbežno će vam se odbiti o glavu - čak i ako ne koristite zastrašujući izraz "stepenica u karijeri", vaša strategija će postati jasna poslodavcima.

A tretiranje vašeg posla "kao sredstvo za postizanje cilja" nije osobito zadovoljavajući način života.

"To je izvan strateškog razmišljanja. To je izvan ambicije. To je na neki način plaćenički. Ne samo da ne smete da izgovarate reči stepenica u karijeri u intervjuu, nego nemojte na njih ni da pomislite. Čak i ako znate da posao nećete zauvek raditi, to je vaš profesionalni dom dok vam plaćaju", naglašava Velč.

Umjesto toga, pristupite svakoj prilici za posao kao da bi ona zapravo mogla biti vaš posao iz snova, bez obzira na to koliko dugo planirate da budete tamo.

To je jedini način da postanete pravi prijatelji sa svojim kolegama, steknete reputaciju kao timski igrač i budete požrtvovani svaki dan kao da je najvažniji.

"Možda ćete jednog dana otići. Možda nećete. Ali ako to učinite, s vremenom, to će biti s integritetom - a to je korak koji vredi napraviti", zaključuje Velč.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
savet razgovor za posao posao suzi velč stepenica u karijeri fraza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana