Tekst objavljen: 08.08.2017 13:19        


Robna kuća Ikea Beograd Istok kod Bubanj potoka danas je "otvorila vrata" za predstavnike medija, uoči zvaničnog početka rada 10. avgusta.Više od 200 akreditovanih novinara će moći da zaviri u prvu robnu kuću Ikee u Srbiji, kao i da obavi prvu kupovinu.

Ikea gradi još dve robne kuće u Srbiji?

Za predstavnike medija je pripremljen i švedski doručak, a domaćini su generalni direktor kompanije Ikea za jugoistočnu Evropu Stefan Vanoverbeke, direktor robne kuće Vladimir Moga, menadžerka za enterijer Ana Krnetić i menadžerka za korporativne komunikacije Maja Vujašković Đureinović.

Ikea nudi celokupan asortiman od 9.500 proizvoda po cenama na nivou robnih kuća te kompanije u zemljama u okruženju i spremila je katalog na srpskom u više od milion primeraka, koji će danas biti premijerno predstavljen.

Robna kuća ima 330 radnika, koji su već završili neophodne treninge, a Ikea u Srbiji ukupno zapošljava 416 ljudi, računajući i zaposlene u regionalnoj kancelariji ove kompanije za Jugoistočnu Evropu.

Investicija Ikee u prvu robnu kuću u Srbiji je vredna 70 miliona evra, a objekat ima oko 33.000 metara kvadratnih.

Ikea je kupila kod Bubanj Potoka 31 hektar zemlje, jer planira i drugu fazu investicije u vrednosti od dodatnih oko 60 miliona evra, u kojoj bi bilo otvoreno još oko 400 radnih mesta.

Radi se studiju za trgovački centar površine 40.000 kvadratnih metara, koji bi bio otvoren pored robne kuće. Kada je reč o mogućnosti da Ikea otvori drugu robnu kuću, ta kompanija radi na akviziciji zemljišta između benzinske pumpe "Zmaj" i beogradskog aerodroma.

Dinamika otvaranja druge robne kuće zavisi od rezultata poslovanja prve u kojoj se, napominje, očekuje više od dva miliona posetilaca u prvoj godini. Kompanija je već kupila zemlju u Nišu, tako da je moguća gradnja još dve robne kuće u Srbiji. Ikea, simbol kvalitetnog i jeftinog nameštaja i drugih artikala za kuću, najveći je maloprodajni lanac za tu vrstu proizvoda. Još ranije je kod robne kuće u Bubanj Potoku postavljen 45 metara visok toranj Ikee, čime je simbolično najavljen završetak gradnje. Kupci će na raspolaganju imati restoran sa oko 500 mesta, bistro, prodavnicu švedske hrane, igraonicu za decu i parking sa oko 1.200 mesta, kao i punjač za elektromobile u neposrednoj blizini.

Robna kuća će biti otvorena svakog dana od 10 do 21 čas, dok je radno vreme restorana od 09.30 do 20 časova. Objekat ima ugrađene savremene tehnologije koje doprinose održivosti i ekonomskoj isplativosti rada objekta. Tako objekat ima sistem za separaciju i zbrinjavanje 23 frakcije otpada, sa namerom da manje od 10 odsto otpada ide na deponiju.

Robna kuća poseduje geotermalne pumpe sa šest geotermalnih bunara koji služe za grejanje i hlađenje samog objekta. Sakupljena kišnica koristiće se za ispiranje toaleta i to je verovatno prvi takav primer u održavanju i radu robne kuće na tržištu Srbije. Sva unutrašnja i spoljna rasveta je LED, čime se doprinosi tome da objekat ostvari velike uštede u potrošnji električne energije, a postavljeni solarni paneli na krovu objekta obezbeđuju deo potrebne energije za funkcionisanje objekta.

Ikea je izgradila infrastrukturu oko robne kuće u vrednosti od skoro 10 miliona evra. Urađeno je više od dva kilometra saobraćajnica kojima se pristupa tom kompleksu, tri kružna toka, skoro dva kilometra nove javne rasvete, kao i više od 5.000 metara vodovodne i kanalizacione mreže.

Takođe, ima oko 60.000 kvadratnih metara zelenih površine. Kamen temeljac za izgradnju prve robne kuce Ikea je položen u aprilu 2016. pored auto-puta Beograd - Niš, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića i generalnog direktora kompanije Ikea za Jugoistočnu Evropu Stefana Vanoverbeka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nova robna kuća Ikea otvaranje robne kuće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana