Tekst objavljen: 18.02.2016 16:00        


Udruženje banaka Srbije i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), koja je članica Svetske banke, potpisali su danas dvogodišnji sporazum koji predviđa podršku jačanju bankarskog sektora Srbije.

IFC pomaže jačanje bankarskog sektora Srbije

Sporazum koji su potpisali generalni sekretar UBS Veroljub Dugalić i regionalni menadžer IFC-a za Zapadni Balkan Tomas Lubek predviđa organizovanje obuka i radionica za podršku bankarskom sektoru za upravljanje rizikom, pružanje pomoći u boljem upravljanju problematičnim kreditima i unapređenju bankarstva za mala i srednja preduzeća.

IFC i UBS će do juna 2017. organizovati niz obuka o operativnom riziku likvidnosti, rešavanju nenaplativih kredita i drugo.

Dugalić je rekao da UBS želi da unapredi svoje aktivnosti u oblasti bankarske edukacije i napomenuo da je IFC okrenuta razvoju privatnog sektora.

''IFC će nam obezbediti najbolje predavače koji će nam preneti najbolja znanja i iskustvo'', rekao je Dugalić.

On je, takođe, rekao da je Srbija do početka svetske ekonomske krize 2008. godine imala 4,7 odsto problematičnih kredita, ali da se ta kriza posle prenela na našu zemlju i da smo dostigli nivo od 20 odsto takvih kredita.

Lubek je rekao da je nedavna finansijska kriza u velikoj meri uticala na mnoge zemlje u regionu uključujući i Srbiju, ali da se domaće banke oporavljaju i da je potrebno uraditi više kako bi se povećalo kreditiranje.

Kako kaže, dodatne mere su naručito potrebne za stimulisanje u sektoru MSP kako bi taj sektor mogao da raste i pruža više mogućnosti za zapošljavanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
IFC banke nenaplativi krediti svetska banka svetska ekonomska kriza UBS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana