Tekst objavljen: 23.01.2017 11:55        


Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva ICT Hub osnovao je fond "ICT Hub Venture", koji će u naredne dve godine investirati milion evra u 20 do 30 domaćih i regionalnih startap kompanija. 

ICT Hub fond ulaze milion evra u startap IT kompanije

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić kaže za Tanjug da je to dobar signal, da se taj sektor razvija i da je važno da i vlada Srbije napravi uslove da ima što više takvih fondova, koji su, ističe, za startap inovaciona preduzeća od apsolutne i neverovatne važnosti, jer- banke ne ulažu u to.

"To su jako rizična ulaganja i zahtevaju posebnu vrstu zakonodavnih okvira. Važno je da ima više fondova da bi i oni mogli da biraju i da bi oni dobijali bolje uslove, da bi što pre i što brže razvijali taj sektor, ali svaka čast, mislim da je to dobra vest za Srbiju", rekla je Brnabić i dodala da će razgovarati sa ljudima iz tog fonda.

Direktor "ICT Venture hub" fonda Kosta Andrić ističe da će njegov fond u naredne dve godine investirati milion evra u 20 do 30 domaćih i regionalnih startap kompanija i da će nivo investicija biti do 30.000 evra po startapu, u zamenu za udeo u kompaniji.

"Važno je da nisu u pitanju samo finansije, spremni smo da otvorimo sve naše kontakte, celu zajednicu ljudi koje okupljamo da pomognemo kompanijama koje su u prilično ranoj fazi razvoja, da što brže rastu i to rade na pravilan, efikasan način. Nadamo se da ćemo na taj način doprineti tom nedostatku kapitala na našem tržištu u toj ranoj fazi", rekao je Andrić za Tanjug.

"Svi imamo neke ideje, mi ih ovde često zovemo "iluzijama", kaže Andrić i podvlači da novca ima, ali samo kada se pokažu sjajni poslovni rezultati.

Andrić objašnjava da postoje tri ključne stvari koje njegov fond gleda i kao prvu i najvažniju ističe- tim.

"Jako nam je važno da vidimo ko su ti ljudi, čime su se bavili, koja je veza onoga što se želi napraviti i veština, da li je tim komplementaran...... To je jako važno", kaže Andrić.

Kao drugu komponentu navodi sposobnost da li mogu tehnički to da izvedu, koju tehnologiju koriste, a treća bitna stvar je da li je tržište za koje se pravi proizvod dovoljno veliko da kompanija može da raste, a samim tim i vrednost investicije fonda.

"To su tri komponente- ljudska, tehnička i poslovna i u toku godine imamo tri poziva koja traju po dva meseca, a juče smo otvorili prvi poziv, koji važi do 17. marta 2017. godine", naglasio je Andrić.

Inače, ICT Hub okuplja ljude koji pokušavaju da stvore svoje kompanije zasnovane na tehnologiji, radi sa timovima mladih stručnih ljudi, koji su na samom početku i koji kroz program pokušavaju da dokažu da postoji problem koji mogu da reše putem tehnologije, ili imaju inovacije koje žele da donesu na tržište.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ICT Hub fond it sektor start up kredit investicioni fondovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana