Tekst objavljen: 20.12.2019 16:00        


Kompanija IBM je dizajnirala baterije koje će se praviti od materijala dostupnih u morskoj vodi, što bi trebalo da eliminiše potrebu za teškim metalima u proizvodnji tih uređaja

IBM pravi baterije za električne automobile od morske vode?

U saopštenju se navodi da su materijali koji se trenutno koriste, poput nikla i kobalta, „ogromni ekološki i humanitarni rizik", a da novo rešenje ima bolje performanse i manju cenu u odnosu na obične litijum-jonske baterije.

IBM je rekao da se udružio s istraživačkim krilom Mercedes Benca, dobavljačem elektrolita za Central glasom i proizvođačem baterija Sidus, kako bi zajedničkim snagama komercijalizovali novi dizajn.

„Cilj je da u roku od godinu dana dobijemo prvi radni prototip [baterije]", rekao je potpredsednik IBM Research-a Džef Velser za Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Veliki proizvođači baterija trenutno pokušavaju da udeo kobalta u svojim baterijama smanje što više mogu, obzirom da se očekuje da će doći do velikih nestašica na tržištu zbog daljeg razvoja električnih vozila.

Najveća količina kobalta za svetske potrebe trenutno dolazi iz Konga, a kompanije koje ga rudare se sve češće kritikuju zbog ekološke štete i kršenja ljudskih prava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
morska voda ibm baterije električni automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana