Tekst objavljen: 21.02.2015 11:53        


ŽENEVA, 6. februara (Tanjug) - Rekordnih 3,3 milijarde putnika koristilo je prošle godine usluge avio-saobraćaja, što je za oko 170 miliona putnika više u odnosu na 2013. godinu, saopštila je danas Medjunarodna asocijacija za avio-saobraćaj (IATA). "Uz porast putničke potražnje od 5,9 odsto, avio-industrija je nadmašila prosečnu stopu rasta iz poslednje decenije", navodi se u saopštenju izvršnog di

IATA: Avio-saobraćd uz 3,3 milijarde putnika

ŽENEVA, 6. februara (Tanjug) - Rekordnih 3,3 milijarde putnika koristilo je prošle godine usluge avio-saobraćaja, što je za oko 170 miliona putnika više u odnosu na 2013. godinu, saopštila je danas Medjunarodna asocijacija za avio-saobraćaj (IATA).
"Uz porast putničke potražnje od 5,9 odsto, avio-industrija je nadmašila prosečnu stopu rasta iz poslednje decenije", navodi se u saopštenju izvršnog direktora IATA, Tonija Tajlera, prenosi agencija Frans pres.
Više od polovine rasta putničkog avio-saobraćaja generisale su avio-kompanije u zemljama u razvoju, posebno one u Azijsko-pacifičkom regionu i Bliskom istoku.
U medjuvremenu, prosečna popunjenost kapaciteta svetskih avio-prevoznika, merena brojem prodatih sedišta, porasla je lani 5,6 odsto na 79,7 poena, što je za 0,2 poena više u odnosu na 2013. godinu.
Uprkos sve većem broju ljudi koji putuju avionom, Tajler je upozorio da su "u poslednjih nekoliko meseci prisutni pokazatelji koji govore da se smanjenje poslovnog poverenja prenosi i na smanjenje tražnje za medjunarodnim avio-saobraćajem".
Najveći rast tražnje registrovale su avio-kompanije na Bliskom istoku (13 odsto), za kojim slede kompanije iz Azijsko-pacifičkog regiona i Latinske Amerike (po 5,8 odsto).
Avio-kompanije u Evropi registrovale su rast tražnje od 5,7 odsto, što je znatno bolje u odnosu na porast od 3,8 odsto u 2013. godini, dok su kompanije u Severnoj Americi zabeležile skok tražnje od 3,1 odsto u poredjenju sa rastom od 2,3 odsto iz 2013. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana