Tekst objavljen: 11.03.2015 11:13        


Prema važećem zakonu, ukoliko još uvek niste dobili tužbu za neplaćene komunalne usluge, dug je zastareo. Dakle, nemorate da plaćate komunalne usluge iz januara 2014. godine.

I dug za komunalne usluge zastareva za godinu dana

Potraživanje naknade za isporučenu toplotnu i električnu energiju, gas, vodu, dimničarske usluge i održavanje čistoće zastareva u roku od godinu dana od kada je isporuka izvršena. Vrhovni kasacioni sud je nedavno rastumačio zakon – za ova potraživanja se ne može primenjivati opšti rok zastarelosti od deset godina.

Zamenica predsednika Prvog osnovnog suda u Beogradu, sudija Irena Garčević objašnjava da su ti rokovi zakonom vrlo jasno propisani.

- Ovaj Zakon o obligacionim odnosima je na snazi više od 30 godina i bitno je da se te komunalne usluge koriste za potrebe domaćinstva. Ukoliko je dug za struju iz januara 2014, on je sad već zastareo, navodi slikovito sudija Garčević za “Večernje novosti”.

- Podnošenje tužbe prekida zastarevanje. Ako komunalna preduzeća tuže dužnika u roku od godinu dana, onda oni mogu i da naplate svoje potraživanje.Komunalne kuće dužnike mogu da tuže osnovnim sudovima bilo da je u pitanju neplaćanje računa za jedan mesec ili za više meseci u nizu.

- Podnosi se najčešće jedna tužba, ali u slučaju više meseci dugovanja, potraživanje je za svaki mesec posebno i za svaki od njih pojedinačno teče rok zastarelosti, objašnjava Irena Garčević za “Novosti”.

- Iako je potraživanje zastarelo potrošači treba da plate svoja dugovanja, jer su koristili te usluge i ne treba ih učiti da ne plaćaju račune. O zastarelosti sud se ne izjašnjava, osim ako tuženi to ne zahteva.

Vrhovni kasacioni sud se opredelio o konkretnom predmetu za naplatu kazne “Parking servisa”. Zakon kaže da vreme za podnošenje tužbe ističe za 12 meseci, a kad su u pitanju pravna lica, preduzeća i preduzetnici taj rok je tri godine.Oni navode da ovakvim tumačenjem niko nije uskraćen u ostvarivanju svojih prava, već se od pružaoca komunalnih usluga samo traži poštovanje propisanih zakonskih rokova.

To znači da moraju da budu ažurniji, a ne da čekaju godinama da od nekoga zatraže da im plati dug.Zastarelost teče od prvog dana kad je poverilac imao pravo da zahteva ispunjenje obaveze potrošača i ističe sledeće godine istog datuma. Na naplatu duga preduzeće ima pravo ako je potrošaču uredno dostavljen račun i ako mu je ostavljen rok za dobrovoljno izmirenje obaveze.

Prema zakonu jednogodišnji rok zastarelosti je propisan i za potraživanja za upotrebu telefona i drugih telekomunikacijskih usluga koje se naplaćuju u tromesečnim i kraćim rokovima, kao i za pretplate na povremene publikacije.

Ovim znači da ko god duguje za struju, grejanje, telefon ili internet ne mora da plati svoj dug ukoliko ga preduzeće, koje mu je pružilo te usluge, nije na vreme tužilo. Ali, da bi izbegao svoju obavezu mora od suda da zahteva izjašnjavanje o zastarelosti. Tako je vrlo verovatno da će se mnoge neplatiše izvući, jer su možda službenici u ovim firmama bili neažurni i nisu u zakonskom roku podneli tužbu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
komunalne usluge dug tužba struja infostan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana