Tekst objavljen: 15.01.2020 10:35        


Nakon što je objavljeno da je finska premijerka Sana Marin za skraćivanje radnog vremena na četiri dana nedeljno, i Danci su pokrenuli raspravu o skraćivanju radnog vremena, odnosno o uvođenju četvorodnevne radne sedmice

I Danci planiraju da uvedu četvorodnevnu radnu nedelju Kopenhagen


Prema zvaničnoj anketi Agencije za statistiku, svaka sedma osoba koji radi u Danskoj želela bi da radi manje sati u nedelji.

Rezultati ankete su pokazali da 16 odsto zaposlenih osoba u toj zemlji podržava ideju o skraćivanju radnog vremena.Inače, radna sedmica u Danskoj traje 37,5 sati, što je manje od većine evropskih zemalja. Osobe u dobu za zasnivanje porodice, kao i oni sa univerzitetskim obrazovanjem spadaju u grupu koja je posebno izrazila želju za smanjenjem radnog vremena.

“Ljudi žele manje da rade nakon što napune 35 godina, što je doba u kojem mnogi osnivaju porodice ili već imaju malu decu“, rekao je Martin Faris Savaed Nielsen iz Agencije za statistiku Danske.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dodao je i kako je značajan broj osoba u starosnim kategorijama između 45 i 54, i 55 i 64 godina koje takođe podržavaju ideju o skraćivanju radnog vremena. Zanimljivo je da je sedam odsto onih koji su bili uključeni u studiju izjavilo da bi želelo da radi više sati nego što to trenutno rade.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radna nedelja kraća radna nedelja danska četvorodnevna radna nedelja četiri dana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana