Tekst objavljen: 06.06.2014 16:29        


Stalni komitet za finansijsku stabilnost BiH pozvao je banke na jaču kreditnu aktivnost i da, nakon godina dobrih rezultata, pokažu solidarnost sa klijentima i izađu im u susret da obnove imovinu koja je uništena u poplavama i klizištima, izjavio je guverner Centralne banke BiH, Kemal Kozarić.

I Bosancima moratorijum na otplatu kredita zbog poplava

Prema njegovim rečima, na sednici su predložene moguće mere za pomoć građanima koje bi trebalo da stupe na snagu do kraja meseca, a jedna od njih je i moratorijum ili reprogram kredita pravnim i fizičkim licima koji bi trajao do 30. juna 2015, prenosi portal Indikator.ba.

"Tokom moratorijuma ili reprograma, banke ne mogu naplaćivati naknade za obavljene usluge, niti ugovarati kamatnu stopu veću od definisane postojećim ugovorom", rekao je Kozarić.

Obračunata kamata u vreme moratorijuma, kako je naveo, evidentira se vanbilansno i nakon njegovog isteka pripisuje se glavnici.

"Ovo se odnosi na sva fizička i pravna lica pogođena elementarnim nepogodama, koja za to moraju da obezbede odgovarajuću dokumentaciju. Svi pogođeni polavama moraće da dokumentuju svoju štetu i dogovore se sa bankom o modalitetu reprograma", pojasnio je guverner centralne banke BiH.

Prema Kozariću, procenjuje se da je 20 odsto kreditnog portfolija na ugroženim područjima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poplave klijenti banke klijent banke banke otplata kredita otplata duga bosna i hercegovina BiH

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana