Tekst objavljen: 25.04.2014 16:33        


Hrvatski građani su u bankama krajem februara ove godine imali ukupno 165,8 milijardi kuna (21,7 milijardi evra) deviznih i kunskih depozita, pri čemu se više od 88 posto tog iznosa odnosi na oročene depozite.

Hrvati u bankama štede 21 mlrd. EUR, sprema im se porez

Podaci o ročnoj strukturi pokazuju da su najzastupljeniji depoziti stanovništva oročeni do godinu dana, sa udelom od 49,4 posto. Oročeni na jednu do dve godine čine 25,7 posto, a 24,9 posto su depoziti oročeni na više od dve godine.

Da hrvatski građani preferiraju štednju u evrima potvrđuje i podatak od je od ukupnog iznosa deviznih oročenih depozita (od 116,8 milijardi kuna ili 15,3 milijarde evra) čak 91 posto u evrima.

Inače, Vlada Hrvatske najavila je za iduću godinu uvođenje poreza na kamate na štednju, od kojeg očekuje prihod od oko 40 miliona evra. Porez na kamate na štednju biće uveden po stopi od 12 odsto, uz izuzetak od oporezivanja ostvarenih kamata na stambenu štednju.

Hrvatski ministar finansija Slavko Linić rekao je da kamate na manje depozite neće biti oporezovane, kao i da građani koji imaju male štedne uloge neće potpasti pod ovu poresku obavezu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska štednja štediše porez na štednju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana