Tekst objavljen: 21.02.2014 16:33        


Udruženje hotelijera osporilo je rezultate istraživanja portala Trivago, prema kome su cene hotelskog smeštaja u Srbiji porasle za gotovo 40 odsto. Prema rezultatima do kojih je došao taj portal, hotelski smeštaj u većim gradovima Srbije je tokom januara poskupeo, dok tradicionalno zimske destinacije beleže pad.

Hotelijeri: Srbija nije skupa, cene smeštaja u padu

Međutim, direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije Hores, Georgi Genov, ističe za Danas, da to nisu realni podaci, već da su cene hotelskih smeštaja niže za 15 do 20 odsto.

Trivago: Pogrešna interpretacija

Istraživanje tHPI* (trivago Hotel Price Index) je pokazalo porast u cenama hotelskog smeštaja u Novom Sadu i Beogradu, u poređenju sa februarom 2013. Ni u kom slučaju nismo tvrdili da se porast u cenama odnosi na stanje u celoj Srbiji, već za pomenute gradove, na osnovi naše online baze podataka hotela, za standardnu dvokrevetnu sobu - kaže za Danas Tina Radojković, pr-menadžerka Trivago
Genov tvrdi da je razlog tome i slaba popunjenost u januaru kao i otvaranje novih hotela, poput „Kraun plaze“ i drugih, zbog čega će, procenjuje, cene tokom godine biti još niže.

Inače, Trivago je poredivši cene za standardnu dvokrevetnu sobu, naveo da rezultati istraživanja pokazuju kako su one povećane i za 40,43 odsto u Novom Sadu, a Beogradu za 7,35 procenata. Portal poredi i cene u regionu, te se ističe da primat najskupljih hotela zauzima Slovenija, posebno u Ljubljani i Mariboru, gde se mora izdvojiti 92, odnosno 99 evra za noćenje.

Veliki rast beleži i mađarski Debrecen, gde je noćenje skuplje za 21,54 odsto nego lane. Beograd je nešto skuplji i od Budimpešte i Sarajeva, ali za oko pet evra povoljniji od Zagreba. Ipak, kako ističe Genov, podaci sa interneta koji su verovatno korišćeni u istraživanju, nikako ne odgovaraju realnom stanju u hotelima širom Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hotel hoteli Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana