Tekst objavljen: 10.01.2017 14:34        


OTAVA, 10. januara (Tanjug) - Japanska Honda će uložiti 492 miliona kanadskih dolara (372 miliona američkih dolara) u fabriku Aliston severno od Toronta, uz finansijsku podršku savezne vlade i pokrajine Ontario, izjavio je kanadski ministar za ekonomski razvoj Navdip Bejns.

Honda ulaže više od 370 mln dolara u fabriku u Kanadi

Vlade Kanade i Ontarija će pojedinačno uložiti po 41,8 miliona kanadskih dolara u taj pogon tokom naredne tri godine, prenosi agencija Frans pres.

Investicija će omoguciti da se u toj fabrici sklapaju novi modeli Hondinih automobila "civic" i CR-V.
Japanska automobilska grupa će takođe izgraditi i novi pogon za farbanje vozila, koji će obezbediti smanjenje emisija gasova sa efektorm staklene bašte tokom procesa farbanja za 44 procenta, rekao je generalni direktor "Honde Kanada", Džeri Čenkin.

Ovo unapređenje će pomoći da se spasi 4.000 radnih mesta u Hondim pogonima, u kojima je prošle godine sklopljeno 385.000 vozila, i "dodatno će ojačati Hondino prisustvo u Kanadi", navela je Vlada Kanade u saopštenju.

Najava investicije u Kanadi dolazi nakon pritisaka novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa na proizvođače automobila da prestanu sa seljenjem fabrika iz SAD-a u Meksiko, gde je otvoreno više pogona nakon donošenja Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Taj sporazum, koji su potpisale Kanada, SAD i Meksiko, stupio je na snagu 1994.
Tramp se do sada uzdržavao od kritikovanja seljenja investicija u Kanadu, gde su troškovi rada slični kao u SAD-u, napominje AFP i dodaje da je Bred Duguid, ministar za ekonomski razvoj Ontarija izjavio da republikanski milijarder, koji obećava nove pregovore o NAFTA, predstavlja "potencijalni rizik" za kanadsku automobilsku industriju.

On je ipak dodao da je uveren da budući predsednik SAD-a neće učiniti ništa što bi omelo rad prekograničnog lanca industrijskih dobavljača, koji povezuje nekoliko fabrika u Ontariju sa onima u Mičigenu i Ohaju, američkim državama koje su u malom procentu glasale za Trampa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana