EUR 117,58 USD 104,70 CHF 110,67

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 06.07.20. :: 117.5741 rsd

Tekst objavljen: 27.06.2020 11:00        


Evrpske vlade ne štete novac poreskih obveznika kako bi održali avioindustriju. I holandska vlada potvrdila je danas ranije najavljenu finansijsku podršku nacionalom avio-prevozniku KLM

Holandska vlada "upumpava" 3,4 milijarde evra u KLM

Nakon što je nemačka Lufthanza rešila svoj problem sa 9 milijardi evra, danas stiće vesti i da će Holanđani svom avioprevozniku, koji je radi u okviru konglomeracije sa Er Frans, dati 3,4 milijarde evra novca poreskih obveznika, kako bi pomogli da preživi sunovrat u vazdušnom saobraćaju izazvan pandemijom korona virusa.

Ministar finansija Vopke Hoekstra rekao je da se paket podrške sastoji od zajma od milijardu evra i 2,4 milijarde evra garancija za bankarske kredite, prenosi agencija AP.

Vlada je spasilački paket uslovila zahtevima da KLM mora da sreže troškove za 15 posto, da poboljša održivo poslovanje avio-kompanije i da smanjiti broj noćnih letova koje obavlja sa nacionalnog aerodroma, Šiphol, na periferiji Amsterdama.

Hoekstra je rekao da nalog za smanjenje troškova znači da je gubitak radnih mesta u KLM-u, koji zapošljava oko 30.000 ljudi, "verovatno neizbežan".

Glavni izvršni direktor KLM-a Piter Elbers izjavio je da je paket pomoći neophodan za oporavak te kompanije od krize, jer je 90 odsto njenih akviona bilo prizemljeno tokom globalne pandemije Kovid-19.

Paket mora da odobri Evropska komisija a Hokstra je rekao da se nada i očekuje da će se to dogoditi narednih dana.

Procenjuje se da će avio-kompanije širom sveta izgubiti ove godine 84 milijarde dolara, a da će prihod biti prepolovljen.

Vlada u Hagu je takođe saopštila da će biti imenovan "državni agent" koji će kontrolisati kako se troše sredstva iz paketa i obezbediti da se KLM pridržava uslova.

KLM je u partnerstvu sa francuskim prevoznikom Er Fransom, a vlada u Parizu je obećala toj takođe nacionalnoj avio-kompaniji 7 milijardi evra zajma i garancija za kredite, podseća AP.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
KLM avio-kompanija Erfrans-KLM holandija avio industrija pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana

Prosečna ocena: 4.38

ostavite komentar