Tekst objavljen: 27.06.2020 11:00        


Evrpske vlade ne štete novac poreskih obveznika kako bi održali avioindustriju. I holandska vlada potvrdila je danas ranije najavljenu finansijsku podršku nacionalom avio-prevozniku KLM

Holandska vlada "upumpava" 3,4 milijarde evra u KLM

Nakon što je nemačka Lufthanza rešila svoj problem sa 9 milijardi evra, danas stiće vesti i da će Holanđani svom avioprevozniku, koji je radi u okviru konglomeracije sa Er Frans, dati 3,4 milijarde evra novca poreskih obveznika, kako bi pomogli da preživi sunovrat u vazdušnom saobraćaju izazvan pandemijom korona virusa.

Ministar finansija Vopke Hoekstra rekao je da se paket podrške sastoji od zajma od milijardu evra i 2,4 milijarde evra garancija za bankarske kredite, prenosi agencija AP.

Vlada je spasilački paket uslovila zahtevima da KLM mora da sreže troškove za 15 posto, da poboljša održivo poslovanje avio-kompanije i da smanjiti broj noćnih letova koje obavlja sa nacionalnog aerodroma, Šiphol, na periferiji Amsterdama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Hoekstra je rekao da nalog za smanjenje troškova znači da je gubitak radnih mesta u KLM-u, koji zapošljava oko 30.000 ljudi, "verovatno neizbežan".

Glavni izvršni direktor KLM-a Piter Elbers izjavio je da je paket pomoći neophodan za oporavak te kompanije od krize, jer je 90 odsto njenih akviona bilo prizemljeno tokom globalne pandemije Kovid-19.

Paket mora da odobri Evropska komisija a Hokstra je rekao da se nada i očekuje da će se to dogoditi narednih dana.

Procenjuje se da će avio-kompanije širom sveta izgubiti ove godine 84 milijarde dolara, a da će prihod biti prepolovljen.

Vlada u Hagu je takođe saopštila da će biti imenovan "državni agent" koji će kontrolisati kako se troše sredstva iz paketa i obezbediti da se KLM pridržava uslova.

KLM je u partnerstvu sa francuskim prevoznikom Er Fransom, a vlada u Parizu je obećala toj takođe nacionalnoj avio-kompaniji 7 milijardi evra zajma i garancija za kredite, podseća AP.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
KLM avio-kompanija Erfrans-KLM holandija avio industrija pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana