Tekst objavljen: 27.11.2018 15:34        


Od kako je počela nova grejna sezona javnost ne prestaje da pita zašto ne pojeftinjuje grejanja preko toplana? Kako to može da pojeftini grejanje u Nišu, a ne može u Beogradu? 

Hoće li nas cene grejanja smrznuti?

Tolike prethodne zime bile su blage da su toplane sigurno sačuvale na zalihama energente te imaju prostora da snize cene, a one to ne čine.

Pri tome grejanje se plaća 12, a stanovi greju pet ili šest meseci godišnje. Cena grejanja ide od 90 do 114 dinara po kvadratu grejne površine i zavisi od grada do grada, jer su lokalne samouprave te koje određuju koliko će grejanje da košta, piše Politika.

Na pitanje da li ima prostora da cena grejanja padne, Dejan Stojanović, presednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije, objašnjava da se rast cene mazuta i gasa u toku 2018. godine direktno odražava na povećanje troškova u proizvodnji toplotne energije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Toplane energente nabavljaju na tržištu, a cena toplotne energije je regulisana. Od početka ove godine cena gasa za toplane porasla je 2 1, a mazuta 27 odsto.

Kako samo gas u ukupnim troškovima učestvuje sa oko 54 odsto, realan zahtev sistema daljinskog grejanja trebalo bi da sadrži povećanje varijabilnog dela cene grejanja oko 11 odsto. Ova činjenica sistemima daljinskog grejanja omogućava da, saglasno Uredbi o metodologiji za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom, podnesu zahteve za korekciju cena.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
toplane cena grejanja grejanje na toplanu centralno grejanje gradsko grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana