Tekst objavljen: 30.01.2014 16:26        


Norveškoj su potrebni inženjeri, nastavnici, i to pre svega nastavnici prirodnih nauka, lekari i medicinske sestre, vozači autobusa, kuvari i konobari, prenose domaći mediji i navode da se radnicima pomenutih zanimanja u Norveškoj nudi prosečna mesečna plata od 4.500 evra.

Hladno, al' posao: Norveška traži radnike, plata 4.500€

Naime, ovoj zemlji trebaju inženjeri koji su stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod, zatim predškolski vaspitači, nastavnici, posebno u oblasti prirodnih nauka i matematike, doktori medicine i medicinske sestre, psiholozi, vozači autobusa, taksisti, kuvari i konobari.

U izveštaju EURES-a se podvlači da je za boravak u Norveškoj potrebna prijava za dozvolu za boravak u periodu od tri meseca u lokalnoj policijskoj stanici u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest meseci dok traži zaposlenje.

Istraživanja pokazuju da su uslovi rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svetu. Radnici zaključuju pisani ugovor, koji podrazumeva tri do šest meseci probnog rada pre potpisivanja dugotrajnog ugovora.

Plata se isplaćuje mesečno, a zaposleni rade 37,5 sati nedeljno, odnosno 7,5 sati svakog radnog dana, a maksimalno 40 sati nedeljno. Zaposleni u proseku proseku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora, koji je uredno plaćen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prosečna plata u ovoj skandinavskoj zemlji je jedna od najviših u Evropi, ali i svetu. Tako je prosečna mesečna plata u Norveškoj trenutno oko 36.700 norveških kruna (NOK), odnosno 4.384 evra.

2 komentara

  1. User image
    marija 10.03.2014 10:27

    moje ime je marija nesic.po profesiji sam profesor hemije u srednjoj i gimnaziji.zelela bih da steknem radno iskustvo i u nekoj evropskoj zemlji. dajte mi jedan savet kako to da uradim .hvala

  2. User image
    Kuzman 03.04.2014 18:36

    IMA LI IKO DA MI POMOGNE,oženjen sam,imam dijete od 3 god.Radio bih i odselio u Norvešku. Dipl ing sam mašinski. Znam raditi sve gradjevinske radove , znam raditi u vinogradu i voćnjaku.Trenutno instruiram studente matematiku i statiku.Dobro sam govorio francuski i engleski jezik. Imam pasoš BIH i Srbije.
    kuzmanmilko@gmail.com
    0038763952770
    0038121898354

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
traženje posla posao norveška

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana