Tekst objavljen: 24.03.2016 14:05        


Švedski parlament je usvojio zakon kojim se ročnost hipotekarnih kredita ograničava na 105 godina, čime skandinavska nacija nastoji da obuzda visoke cene nekretnina i nivo duga. Kako izveštava agencija Frans pres, ranije u ovoj zemlji nije postojalo zakonsko ograničenje o dužini trajanja hipoteke, tako da su zapravo mnogi Šveđani uzimali stambene kredite koje će tek njihovi unuci moći da otplate.

Hipotekarni krediti u Švedskoj limitirani na - 105 god

Ovakva praksa je razvijena u okviru strategije za borbu protiv visokih cena nekretnina, jer prolongiranje rokova znači niže mesečne rate za otplatu. Međutim, na taj način naslednicima se ostavlja izmirivanje hipoteke, što često rezultira odlaskom kuće "na doboš".

Švedski regulatori su izračunali 2013. godine da je prosečan rok hipoteke u toj zemlji oko 140 godina. Gotovo jednom trećinom hipoteka izdatih 2014. dužnicima se dopušta da otplaćuju samo kamate.

Nove hipoteke će imati rok otplate od 105 godina, pošto će zajmoprimci biti dužni da vraćaju i minimalan iznos glavnice svake godine, nakon grejs-perioda od pet godina na kredite za novoizgrađene kuće, navodi francuska agencija.

Dok su poslanici u švedskom parlamentu zadovoljni donošenjem novog zakona o hipoteci, bankari nisu oduševljeni.

"To rešenje nije dobro za finansije domaćinstava, jer će rezultirati poskupljenjem hipoteka, a ni uslovi nisu dobri. To nije dobro ni za finansijsku stabilnost (banaka)", rekao je šef švedskog udrženja banaka, Hans Lindberg, za finansijski dnevnik Dagens Indastri.

Rast cena stambenih nekretnina rezultirao je time da su švedska domaćinstva među najzaduženijima u Evropi. Nosioci hipoteka u proseku imaju dug ekvivalentan iznosu od 366 odsto njihovih godišnjih prihoda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
glavnica šveđani Hipotekarni krediti kamata otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana