Tekst objavljen: 17.11.2016 15:00        


Velike gužve za uplatu četvrte rate poreza na imovinu nisu jenjavale ni nakon isteka roka za plaćanje poreza na imovinu 14. novembra. Kilometarski redovi mogli su se videti i juče u Kragujevcu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Ipak, produženja roka neće biti.

Gužve za plaćanje poreza, među dužnicima i pokojnici

Velikim redovima pred poštama doprinelo je i pomeranje roka za izmirenje duga sa 15. na 14. dan u mesecu, što je unelo dodatnu konfuziju kod poreskih obveznika.

-Neće biti produženja roka. Građani imaju utvrđenu obavezu rešenjem. Fizičkih lica za porez na imovinu u Kragujevcu ima oko 65 hiljada - kaže za "Blic"SanjaStanojević, izvršilac za poresko-pravne poslove u Kragujevcu.

Možete proveriti stanje i preko interneta

U beogradskoj filijali Poreske uprave potvrđuju da je pred istek roka povećana gužva i podsećaju da se stanje dugova može proveriti i preko interneta.

- Naši poreski obveznici mogu pristupiti elektronski podacima o dugovanju, uz određenu proceduru vezanu za zaštitu podataka - kažu u Poreskoj upravi.

Za neblagovremene uplate poreza obračunava se godišnja kamata po stopi jednakoj referentnoj stopi NBS, uvećanoj za deset procentnih poena. Takođe, predviđena je i novčana kazna za obveznike koji ne izvrše bar 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara, u zakonskom roku.

- Dakle, nije reč o diskrecionom pravu organa da odlučuje od kada će obračunavati kamatu za neblagovremene uplate već o zakonskoj normi koja se mora poštovati. - podsećaju poreznici.

Nišlije duguju 450 miliona, ali su "spaseni" prekršajnih postupaka

Procenat naplate poreza u Nišu je do sada 86 odsto za pravna lica, a 90 odsto za fizička lica,kaže Nina Ilić, šef Odseka za finansije grada Niša.

Prema njenim rečima do sada nije bilo pokretanja postupka ukoliko obveznik kasni sa uplatom.

-Do sada nismo podnosili zahteve za pokretanje prekršajnog postupka zbog kašnjenja u plaćanju poreza jer je u ovoj godini Zakonom o poreskom postupku bilo omogućeno odlaganje plaćanja dugovanog poreza uz otpis kamate, tako da smo iz tog razloga odložili striktnu primenu zakona u pogledu prekršaja. Polovina poreskih obveznika redovno plaća porez, dok druga polovina duguje oko 450 miliona dinara-kaže za"Blic"NinaIlić.

U niškoj upravi kažu da je najveći dužnik preminula osoba, koja duguje 17 miliona dinara.

U Novom Sadu najveći dužnici preduzeća

I u Novom Sadu gužve pred šalterima i dalje traju.Najveća gužva jeu zgradi Poreske uprave koja uzimanajmanju proviziju prilikomnaplate poreza.Odmah za njom, najniže provizije naplaćuje pošta.-Razlog za gužveječinjenica da na godišnjem nivou kamata za neizmirene račune iznosi čak 14 odsto što nije zanemarljiva cifra pogotovo za one koji imaju veliku imovinu- kažu u Poreskoj upravi.U toj instituciji kažu da su najveći dužnici po pravilu velika preduzeća, dozvoludaobjavi precizne podatke o tome ima samo Ministarstvo finansija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gužve plaćanje poreza neplatiše pokojnici porez na imovinu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana