Tekst objavljen: 08.12.2015 15:23        


Grčkoj je potreban otpis dela javnog duga da bi uspela da se izbori sa dvostrukom krizom, ekonomskom i izbegličkom, izjavio je danas stručnjak Ujedinjenih nacija za strani dug Huan Pablo Bohoslavski.

Grčkoj potreban otpis duga da bi se izborila sa krizom

"Grčkoj je potreban otpis duga ili produženje rokova njegove otplate da bi ostvarila privredni rast uz socijalnu inkluziju", rekao je Bohoslavski novinarima u Atini, predstavljajući izveštaj o uticaju stranog duga na ljudska prava, prenosi agencija Frans pres.

Nakon pet godina ekonomskih prilagođavanja, ekonomski i socijalni indikatori u Grčkoj sve su lošiji, a oko 2,5 miliona ljudi ima ograničeno ili nema nikakvo zdravstveno osiguranje.

Pored toga, više od 3,7 miliona Grka odnosno 36 odsto populacije pod rizikom je od siromaštva, rekao je stručnjak UN, dodajući da je, u svetlu svega toga, opravdano govoriti o humanitarnoj i krizi ljudskih prava u oblasti ekonomskih i socijalnih prava u Grčkoj.

Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa je u julu prihvatila treći paket finansijske pomoći EU Grčkoj, a ubrzo potom, Evropa se suočila sa najtežim izbegličkim izazovom od Drugog svetskog rata, a najveći broj od oko milion izbeglica, mahom iz ratom razorene Sirije, ušao je u EU preko Grčke.

"Teško je razumeti zašto članice evrozone nisu ublažile budžetska pravila da bi osigurale da Grčka može snažnije da odgovori na izbegličku krizu", kazao je Bohoslavski.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izbeglička kriza paket pomoći grčka ekonomija Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana