Tekst objavljen: 15.04.2015 14:45        


Grčka je u 2014. zabeležila budžetski deficit od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je iznad očekivanja prethodne grčke koalicione vlade koja je predviđala da će manjak iznositi 1,3 odsto BDP-a, dok je Evropska komisija prognozirala 1,6 odsto.

Grčki budžetski deficit u 2014. veći od predviđenog

Ukupan javni dug Grčke u prošloj godini pao je na 317,1 milijardi evra sa 319,1 milijardi evra iz 2013, i dostigao je 177,1 odsto BDP-a, objavio je zavod za statistiku Elstat, a preneo AFP.

Ocenjujući da politika štednje nije uspela da poboljša ekonomsku situaciju u zemlji, nova vlada levičarske partije Siriza, na vlasti od kraja januara, obećala je okončanje mera štednje koje su snazi od početka krize 2010, i želi da od svojih poverilaca u EU i Međunarodnog monetarnog fonda dobije smanjenje javnog duga, navodi francuska agencija.

Ipak, većina zemalja evrozone ne želi za sada da pregovara o restrukturiranju javnog duga Grčke, koji je delimično već otpisan 2012, sve dok zemlja ne počne da primenjuje tražene reforme, kao i da dodatno snizi javne troškove.

Grčka od 2010. je korisnik paketa pomoći vrednog 240 milijardi evra, koji su odobrili evropski partneri i MMF u zamenu za sprovođenje striktne politike štednje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčka kriza Grčka MMF deficit grčkog budžeta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana