Tekst objavljen: 14.04.2015 10:28        


Tržište grčkih državnih obveznica, iako malo, moglo bi pod određenim uslovima da bude uspešna priča, pogotovo za one koje privlači rizik, piše grčki list Katimerini. Tržište grčkih državnih hartija od vrednosti je prema procenama stručnjaka "teško" oko 10 milijardi evra, a ako se u računicu ubace i obveznice banaka i određenih kompanija, vrednost tržišta obveznica raste na 14 do 15 milijardi evra.

Grčke obveznice - za nekoga rizik, za nekoga prilika

Logika koja stoji iza tog interesovanja krajnje je jednostavna i računa na sporazum između Grčke i njenih kreditora u narednim nedeljama.

Stručnjaci EU i Međunarodnog monetarnog fonda proučavaju plan reformi koji je prošlog meseca predložio premijer Grčke Aleksis Cipras u pokušaju da obezbedi isplatu 7,2 milijarde evra vredne tranše kredita iz paketa pomoći ukupne vrednosti 240 milijardi evra. Međutim, do postizanja dogovora s kreditorima, Grčka ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

U slučaju da do dogovora s kreditorima dođe, povrat na grčkim obveznicama skočio bi najmanje 40 odsto u roku od mesec i po dana, a neki čak očekuju da bi cena obveznice mogla da skoči na 70 do 75 centi.

"Očigledno da bi takav razvoj događaj bio odličan", rekao je za Katimerini jedan od inostranih ulagača u Grčkoj, podsećajući na slične okolnosti iz bliske prošlosti kada su neki hrabri investitori ostvarili veliku zaradu u Grčkoj.

"Ako uzmete u obzir da Irska danas emituje obveznice uz negativne kamatne stope, možete da razumete šta to znači za one koji ulažu u Grčku i nadaju se da će se istorija ponoviti", rekao je drugi investitor.

Moguće je, međutim, da su investitori preterano optimistični u pokušaju da uvere sebe da su doneli pravu odluku kada su uložili u sredstva koja nose značajne rizike.

Pregovorima Atine i kreditora se ne nazire kraj, a to znači da je moguće da će vlasnici grčkih obveznica zabeležiti sveže gubitke koji, istina, neće biti veliki uzimajući u obzir to da grčko tržište obligacija nije veliko.
Neki ulagači su kupili grčke obveznice za 50 ili 60 centi, a sada se njima trguje za manje od 10 centi. Postoje i oni koji su uložili milijardu evra u Grčku, a 700 do 800 miliona od toga se pretvorilo u gubitak.

Ulagači su, i pored rizika, mahom optimistični u pogledu Grčke. Na kraju krajeva, neki od njih su na tržište grčkih obveznica ušli odmah nakon otpisa grčkog javnog duga, što su mnogi smatrali ludošću, ali su oni na kraju ostvarili dobit i do 70 odsto, podseća Katimerini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčke obveznice Grčka grčka ekonomija MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana