Tekst objavljen: 09.03.2015 11:32        


Grčke banke su u stanju tek da servisiraju osnovne tokove kretanja novca, prvenstveno zbog odliva depozita i slabe likvidnosti koju održava Hitni fond za očuvanje likvidnosti (ELA). Depoziti u grčkim bankama smanjeni su na 135 milijardi evra, obim kredita premašuje 210 milijardi, a razliku od gotovo 80 milijardi evra pokrivaju sredstva iz fonda ELA, pa banke nisu u mogućnosti da finansiraju preduzeća i domaćinstva, prenosi grčki list Katim

Grčke banke ne mogu da finansiraju ekonomiju

"Kreditiranje pokrenutno u 2014. sada je gotovo nepostojeće zbog neizvesnosti i pada ekonomske aktivnosti", rekao je za Katimerini izvor iz bankarskog sektora, dodajući da postojeći nivo gotovine služi tek za podmirivanje svakodnevnih transakcija građana i kompanija.

"Kako stvari trenutno stoje, nemoguće je da finansiramo ekonomiju kad jedva pokrivamo potrebe naših klijenata za gotovinom", naveo je izvor.

Samo u decembru i januaru, obim depozita u grčkim bankama smanjen je za 14,6 milijardi evra, dok se pad depozita iz februara procenjuje na 5,0 milijardi, pa je ukupan obim depozita na nivou koji je poslednji put zabeležen 2005.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčke finansije Grčka Grčka centralna banka grčke banke grčka ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana