Tekst objavljen: 21.07.2015 10:17        


Grčka vlada dostavila je jutros parlamentu predlog zakona o reformama koji je uslov međunarodnih kreditora za pokretanje pregovora o trećem paketu pomoći Atini vrednom više milijardi evra, javlja Rojters.

Grčka vlada dostavila parlamentu zakon o reformama

Grčki premijer Aleksis Cipras ima rok do sutra, sreda, veče za usvajanje reformskih mera u parlamentu. Prvi set reformi je prošle nedelje naišao na oštro protivljenje poslanika unutar Ciprasove stranke, a usvojen je zahvaljujući pre svega glasovima proevropskih opozicionih stranaka, navodi britanska agencija.

Rojters ocenjuje i da će drugi set reformi takođe biti test za Ciprasovu oslabljenu većinu, čijim bi usvajanjem, zvanična Atina prihvatila nove evropske propise o pružanju pomoći posrnulim bankama.

Pomenuti propisi su usvojeni nakon finansijske krize iz 2008. godine, a namenjeni su zaštiti poreskih obveznika od spasavanja propalih kreditora.

Prema takozvanoj Direktivi za oporavak i spasavanje banaka (BRRD), akcionari i kreditori posrnulih banaka su prvi koje snose gubitke u slučaju kolapsa banke, pa se tek onda povlači novac poreskih obveznika za spasavanje banaka.

Među merama koje će se naći pred grčkom skupštinom su i novi propisi vezani za pravosudni sistem, a koji su namenjeni ubrzanju dugotrajnih krivičnih procesa i smanjenju troškova.

U Grčkoj su juče otvorene banke posle tronedeljne pauze, a zvanična Atina je isplatila više milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Evropskoj centralnoj banci (ECB), što je kako ocenjuje Rojters, prvi signal povratka te države u normalne tokove nakon prošlonedeljnog postizanja sporazuma "keš za reforme" sa partnerima iz evrozone.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona banke međunarodni kreditori Atina Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana