Tekst objavljen: 10.06.2015 14:28        


Grčka je danas prodala kratkoročne obveznice vredne gotovo tri milijarde evra, u vreme dugotrajnih pregovora sa kreditorima o reformama koje mora da sprovede za isplatu preostale tranše paketa pomoći vredne 7,2 milijarde evra. 

Grčka prodala kratkoročne obveznice za 3 milijarde evra

Vlada u Atini pribavila je 1,62 milijarde evra prodajom šestomesečnih dužničkih hartija i 1,3 milijarde prodajom tromesečnih zapisa, uz stabilne kamatne stope, prenosi agencija Frans pres.

Grčkoj u junu na naplatu dospevaju obveznice vredne 5,2 milijarde evra, a zvanična Atina žuri da postigne novi sporazum sa kreditorima pre kraja meseca, kada ističe postojeći program međunarodne pomoći.
Eventualni neuspeh pregovora sa kreditorima mogao bi Grčku da gurne u bankrot i da dovede do njenog izlaska iz evrozone.

Grčka petogodišnja dužnička kriza vratila se na velika vrata u globalni fokus u januaru, nakon što je levičarska partija Siriza odnela pobedu na izborima uz obećanje da će okončati bolne mere budžetske štednje koje su na snazi od 2010.

Vlada u Atini već četiri meseca pregovara sa kreditorima, kojima je ponudila reformu penzionog sistema, poreza na dodatu vrednost i povećanje primarnog budžetskog suficita, ali i zahtevala od kreditora otpis dela duga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka državne obveznice državne obveznice u evrima grčka kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana