Tekst objavljen: 02.11.2015 12:17        


Grčka vlada je danas iznela detalje plana pomoći bankama da "zapuše rupu" u finansijama od 14,4 milijarde evra, koliko je Evropska centralna banka (ECB) procenila da im nedostaje, a ministar finansija Euklid Cakalostos veruje da će dokapitalizacija biti okončana do kraja godine. 

Grčka postavila ciljeve dokapitalizacije banaka

Banke će tako drugi put u poslednjih 18 meseci zatražiti novac od investitora da bi pokrile nedostatke koji su identifikovani tokom procene kvaliteta sredstava, saopštila je grčka centralna banka, a prenela agencija "Blumberg".

ECB je, nakon detaljne provere finansijske situacije u grčkim bankama, saopštila da četiri najveće banke moraju obezbediti 14,4 milijardi evra kako bi preživele potencijalne ekonomske šokove. Alpha Banka, Eurobanka, Nacionalna banka Grčke i Piraeus do 6. novembra treba da podnesu planove o dokapitalizaciji kao i da navedu koliko im je novca potrebno za dalje poslovanje.

Grčki fond za finansijsku stabilnost (HFSF) spreman je da ulije oko 10 milijardi evra u banke u slučaju da one same ne pribave dovoljno sredstava, a vlada u Atini pozvala je upravu četiri najveće banke da obezbede učešće domaćih investitora u dokapitalizaciji.

Banke su izrazile optimizam da će privatni sektor pokriti njihove potrebe za kapitalom, a ministar finansija Euklid Cakalostos izjavio je da veruje da će dokapitalizacija biti okončana do kraja godine.

Grčke banke su 2014. pribavile više od osam milijardi evra kapitala i uspešno prošle stres testove ECB, a njihove planove restrukture odobrila je Evropska komisija. Solventnost banaka je, međutim, dovedena u pitanje nakon šestomesečnih previranja između grčke vlade i njenih međunarosnih kreditora, koja su dovela do uvođenja kontrola kapitala i restrikcija na povlačenje novca sa bankomata.

Štediše su iz grčkih banaka u proteklih 12 meseci povukle oko 43 milijarde evra zbog strahovanja da će Grčka izaći iz evrozone. Banke su od početka godine zabeležile neto gubitke od 4,6 milijardi evra, zbog, kako navode, rasta obima loših zajmova i izazova u makroekonomskom okruženju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčke banke dokapitalizacija dogovor sa mmf Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana