Tekst objavljen: 17.04.2015 10:23        


Grčka je odlučna u nameri da ostane u evrozoni i vlada u Atini odbija i da razmatra mogućnost da iz nje izađe, izjavio je grčki ministar finansija Janis Varufakis. Učestvujući na jučerašnjem forumu u Vašingtonu, Varufakis je na pitanje - šta Grčka radi u razgovorima sa kreditorima kako bi izbegla Grexit (izlazak iz evrozone), odgovorio da njegova vlada odbija da razmatra tu opciju.

Grčka ostaje u evrozoni

"Poigravanje sa Grexitom je krajnje antievropski", ocenio je on na skupu u Brukings institutu.
"Naš jedini razuman proevropski odgovor je da provodimo svaki trenutak budni u pokušaju da postignemo častan sporazum", istakao je grčki ministar.

Varufakis je, međutim, naglasio da, grčki kreditori - Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, treba da donekle ublaže svoj zahtev za reformama, i da priznaju da prethodni pristup koji je podrazumevao oštre mere štednje, nije urodio plodom.

"Probali smo taj lek, ali nije delovao", rekao je grčki ministar, prenosi AFP.
Varufakis je, kako prenosi Rojters, poručio da (nova) grčka vlada ne može jednostavno da pristupi postojećem sporazumu o dugu, koji neće rešiti ekonomske probleme zemlje.

"Nećemo pristupiti ciljevima za koje znamo da ih naša ekonomija ne može ispuniti onim merama koje naši partneri ne bi trebalo da nam nameću", dodao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčka kriza grčka ekonomija MMF evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana