Tekst objavljen: 01.07.2015 14:31        


Najnovija ponuda grčkog premijera Aleksisa Ciprasa međunarodnim kreditorima nije donela dodatna pojašnjenja, izjavio je danas nemački ministar finansija Volfgang Šojble, pozivajući zvaničnu Atinu da objasni svoj predlog.

Grčka mora jasno reći šta želi

"Predlog nije pružio dodatna pojašnjenja. Grčka mora jasno pokazati šta želi", rekao je Šojble na konferenciji za štampu u Berlinu tokom predstavljanja planova vezanih za nemački budžet, i dodao da u ovom trenutku ne postoji osnova za ozbiljne pregovore sa zvaničnom Atinom, prenosi Rojters.

Prema tvrdnjama neimenovanih zvaničnika iz evrozone, male su šanse da evrogrupa prihvati najnovije zahteve Ciprasa na telefonskoj konferenciji koja se nastavlja danas popodne.

Premijer Grčke Aleksis Cipras je sinoć u pismu na dve strane Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, u koje je Fajnenšel tajms imao uvid, poručio da je, uz nekoliko sitnijih izmena, spreman da pristane na uslove kreditora.

Grčki premijer je u pismu izneo detalje iznenađujućeg zahteva Grčke da joj postojeći paket finansijske pomoći bude produžen, a novi, vredan 29,1 milijardu evra, odobren. Iako je dosadašnji paket zvanično istekao jutros, Cipras se nada da će njegovo pismo poslužiti kao osnova za novi paket.

Grčka će pristati na reformu poreza na dodatu vrednost pod uslovom da posebni popust od 30 odsto za ostrva bude sačuvan, navodi se u pismu. Pored toga, Cipras traži da podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina počne da se sprovodi od 2022. umesto od oktobra ove godine, kao i da se odobri posebna socijalna pomoć za siromašne penzionere, koja bi postepeno bila ukinuta do decembra 2019.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka ekonomija Grčki predlog programa evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana