Tekst objavljen: 21.02.2015 11:53        


LJIG, 6. februara (Tanjug) - Protekla poslovna godina bila je veoma loša za GP Granit Peščar koje je radio sa 40 odsto kapaciteta, a po zavrsnom računu, prema gruboj proceni, imaćemo gubitak oko 60 miliona dinara, ocenio je danas za Tanjug direktor tog ljiškog preduzeća, Zoran Radivojević.

Granit bez struje, sudbina neizvesna

LJIG, 6. februara (Tanjug) - Protekla poslovna godina bila je veoma loša za GP Granit Peščar koje je radio sa 40 odsto kapaciteta, a po zavrsnom računu, prema gruboj proceni, imaćemo gubitak oko 60 miliona dinara, ocenio je danas za Tanjug direktor tog ljiškog preduzeća, Zoran Radivojević.
Ovoj fabrici je nedavno obustavljena isporuka električne energije, zbog ukupnog duga od oko 80 miliona.
"Problem je nedostatak posla, ali firma nije totalno stala budući da imamo robe na zalihama. Silikolor je počeo da radi jer je tamo uključena struja, a namera nam je da do 15. februara rešimo taj problem u celosti", naveo je Radivojević.
Prema njegovim rečima, teškoće Granit Peščara su nastale u 2014. godini, jer se prva tri meseca radilo smanjenim kapacitetom, a potom su ovo područje zadesile poplave.
"U julu mesecu su zaposleni štrajkovali oko 25 dana, tako da dva meseca nije bilo proizvodnje.Kamenolom Slovac je bio pod vodom dva metra, pa smo imali problem sa mehanizacijom i trafo stanicom, a pad je zabeležio ceo gradjevinski sektor", rekao je Radivojević, dodajući da je proizvodnja već dve godine u konstantnom padu, što je doprinelo ovako teškoj situaciji.
Radnici su primili platu za avgust 2014, a do 15. februara bi trebalo da im bude isplaćena septembarska zarada.
Granit Peščar, navodi direktor, nema velikih ugovora, a zaobišli su ga i veliki projekti poput onoga sa Azerbejdžanom koji je trebalo da iznosi 300 miliona evra.
"Mi smo imali realizaciju 300 hiljada evra, a ti poslovi u blizini koje smo očekivali nisu nam doneli nikakav pomak. Deonicu od Ljiga do Lajkovca na Koridoru 11 dobilo je beogradsko preduzeće "Energoprojekt", a očekivali smo da će se locirati u Ljigu.Medjutim oni su se smestili u Dudovici pa i drugi kamenolomi mogu da snabdeju kamenom njihovu asfaltnu bazu koja će se tamo montirati ", kaže Radivojević. On je podsetio da je 2012. godine Granit Peščar imao izvoz u Rusiju u iznosu oko 500 hiljada evra, ali rusko tržište je, ocenjuje, problematično, zbog pada rublje u odnosu na dolar.
"Imamo dosta imovine, deo smo pokušali da prodamo, ali to veoma teško ide. Račun je u neprekidnoj blokadi od 15. januara prošle godine, a isplate su vršene asignacijama preko kamenoloma Slovac", napomenuo je on.
Radivojević je, ipak, izrazio očekivanje, da će Granit Peščar, uprkos velikom dugu naći rešenje za navedene probleme i ponovo "stati na zdrave noge", a do kraja februara će biti jasnija situacija.
GP Granit Peščar AD Ljig bavi se raznovrsnom delatnošću iz oblasti proizvodnje i ugradnje prirodnog geološkog materijala. Osnovano je 1952. godine i trenutno ima 170 stalno zaposlenih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana