Tekst objavljen: 09.08.2018 9:23        


Srbiju u narednih pet godina očekuje gradnja auto-puta od Niša do Merdara, deonice Koridora 11 Preljina - Požega, Moravskog i Fruškogorskog koridora, saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica, kružnog auto-puta Beograd - Sarajevo, ali i nastavak rekonstrukcije železničkog Koridora 10 i barske pruge. 

Građevina puni kasu

Građevinarstvo je dalo najveći doprnos rastu BDP zemlje, a samo je u drugom kvartalu 2018. ostvaren rast od 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Čestitajući Dan građevinara ovo je ispričala ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, koja jeu sreduu Palati "Srbija" ugostila političko-privrednu delegaciju kineske provincije Fuđen. Ministarka očekuje da će u saradnji sa provincijom Fuđen biti realizovani zajednički projekti u Srbiji, u okviru inicijative "Pojas i put". Inače, ovo je najrazvijenija provincija Kine, koja je najotvorenija prema svetu i ima jednu od najdužih obala u ovoj zemlji.

- U Beogradu sam dočekan srdačno i prijateljski - kazao je Ljang Đen Jung, član Stalnog komiteta Komunističke partije Kine i generalni direktor provincijske uprave Fuđena.

ŠTETA

Deonica Koridora 11, od Uba do Lajkovca, biće sanirana do kraja novembra, i taj posao će uraditi konzorcijum kineske „Šandong haj spid grupe“ i azerbejdžanski „Azvirat“, ispričala je Mihajlovićeva.- Razlog je što domaće firme "Planum" i "Putevi Užice" nisu htele da rade taj posao po projektu - kazala je ministarka građevine. - Prošle nedelje smo isključili ta dva izvođača potpuno, pustili garancije i naplatili u budžet 350 miliona dinara.

- Prateći inicijativu Pojas i put došli smo da vidimo koje su mogućnosti da unapredimo saradnju, ne samo ekonomsku, već i poljoprivrednu, turističku, obrazovnu...

Govoreći o građevinarstvu u Srbiji, ministarka Mihajlović je rekla da ova grana industrije ima podršku države, moderne zakone i novac da realizuje projekte. Srbiju sada očekuje novi investicioni ciklus vredan više od pet milijardi evra.

Projekti koji se završavaju posle nekoliko decenija pokazali su da Srbija i dalje ima kvalitetne firme, dobre radnike i inženjere - kazala je Mihajlović.

- Do kraja godine će biti završen projekat koji je Srbija čekala decenijama, među kojima je izgradnja istočnog i južnog kraka drumskog Koridora 10, kao i 103 kilometara auto-puta kroz Šumadiju, od Obrenovca do Čačka. Obnovljeno je više od 220 kilometara pruga.

Po rečima ministarke Mihajlović, Srbija je zemlja koja završava velike infrastrukturne projekte i počinje nove. U svetu je deseta po izdavanju građevinskih dozvola i trenutno ima više od 28.000 aktivnih gradilišta.Sastanku je prisustvovao i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
građevinarstvo budžet izgradnja Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana