Tekst objavljen: 12.11.2016 15:54        


Štednja je i dalje važna građanima Srbije, koji u proseku mesečno sačuvaju 4.215 dinara (34 evra). Za štednju se opredeljuje 51 odsto građana, pri čemu 40 odsto štediša mesečno izdvaja od 2.000 do 6.000 dinara, a sedam odsto stavlja na stranu više od 12.000 dinara.

Građani Srbije u proseku štede 4.200 dinara mesečno

Zainteresovanost za štedne proizvode je na približno istom nivou kao u 2015. godini -prednjače oročena štednja, štednja po viđenju i dečja štednja.

Za 71 odsto građana odvajanje novca na stranu je važno, za 40 odsto njih je veoma važno, a trend štednje u gotovini kod kuće ili u sefu opada, budući da se za tu vrstu čuvanja novca opredeljuje 32 odsto ispitanika, ili pet odsto manje u odnosu na prošlu i 13 odsto manje u odnosu na 2014. godinu.
Štednja je najznačajnija pripadnicima starosne grupe između 30 i 49 godina.

Jedna petina anketiranih je zadovoljna štednjom, dok je šest odsto vrlo zadovoljno. Ove godine je nešto manje onih koji su nezadovoljni ušteđenim novcem, 22 odsto, što je za procenat manje nego 2015. godine.

Više od polovine građana izjavilo je da je u protekle dve do tri godine uštedelo istu količinu novca. Trećina njih je uštedela manje, a 13 odsto više u odnosu na prethodni period. Kao razlog za smanjenu štednju ističu povećane troškove života, tvrdeći da su im prihodi ostali nepromenjeni.

Dvadeset i jedan odsto ispitanika ističe da je ukupni prihod njihovog domaćinstva snižen, a 14 procenata njih da je smanjilo štednju zbog povećanih troškova za porodicu.

Kada je reč o ulaganjima, velika većina gradana naše zemlje sebe opisuje kao "veoma" ili "prilično" obazrive: gotovo 80 odsto njih bi prihvatilo niže stope prinosa kako bi se zaštitili od gubitka novca. Samo šest odsto smatra da je uglavnom spremno da prihvati rizike zarad većih kamata.

Životno osiguranje, kao vrsta štednog proizvoda je ostalo na istom nivou (devet odsto).
Glavni motiv za štednju i dalje su stvaranje finansijskih rezervi i odvajanje novca za hitne slučajeve. Iz predostrožnosti štedi 93 odsto građana, 32 procenta ispitanika štedi kako bi sebi moglo "nešto da priušti", dok 20 odsto štedi za odmor i putovanja. Četiri procenta njih ostavlja novac po strani bez posebnog razloga.

I dalje visok procenat ispitanih (90 odsto) tvrdi da u svakom trenutku upravlja svojom finansijskom situacijom, a 79 odsto njih smatra da drži pod kontrolom svoje mesečne izdatke i rashode. Uprkos tome, polovina ispitanika navodi da često potroši više novca nego što je planirano.

U slučaju da se na računu ispitanika iznenada nade 30.000 dinara, 70 odsto njih bi ovaj novac stavilo u banku, na svoj tekući racun u štednju po viđenju, ili bi sredstva oročili na određeni period. Gotovo četvrtina ispitanika bi potrošila svih 30.000 dinara, a u toj odluci prednjače muškarci (njih 30 odsto). Od pomenute svote, ispitanici bi prosecno uštedeli 11.881 dinar.

U poređenju sa građanima Srbije, prosečna štednja na mesečnom nivou u Rumuniji je 46 evra, u Mađarskoj 52, Hrvatskoj 57, a Austriji 216 evra.

Udeo onih koji su veoma zadovoljni uštedevinom u Hrvatskoj je na istom nivou kao u našoj zemlji (šest odsto), dok je za procenat viši u Mađarskoj i Rumuniji.

U pomenutim zemljama je mnogo veći broj građana koji je potpuno nezadovoljan uštedevinom - u Hrvatskoj, na primer, 35 odsto u odnosu na 22 procenta u Srbiji.

Naši građani spadaju u obazrivije kad je reč o ulaganju novca, dok smo prvi u neplanskom trošenju. Pedeset i pet odsto stanovnika Srbije su veoma obazrivi pri investiranju, dok je u Hrvatskoj taj postotak 65, u Austriji 43, a Rumuniji 33 procenta.

Polovina ispitanika u Srbiji često potroši više no što je planirala, u Hrvatskoj to čini 45 procenata građana, u Rumuniji 49, Madarskoj 36, a Slovačkoj 41 odsto, pokazalo je istraživanje o štednim navikama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image

    Kakva je ovo smejurija, 30.000 bi dali na štednju?! Za koju kamatu, aman ljudi? Za stotinak dinara? Pa još na godinu dana haha....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija štednja građana štednja u evrima dinarska štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana