Tekst objavljen: 06.03.2019 13:01        


Godinama državljani Srbije odlaze u šoping u Mađarsku jer ta država omogućava povraćaj novca ukoliko u njenim radnjama srpski kupci potroše najmanje 200 evra.

Građani Srbije sve češće u šoping u BiH

Vraća im se oko 27 odsto poreza, osim na neke prehrambene artikle.Naši državljani uglavnom u Mađarskoj kupuju hranu, hemikalije, obuću i odeću, a računica pokazuje da im je ta roba nakon povraćaja dela novca jeftinija nego kod nas.

Teško da je do pre nekoliko godina, ako se izuzme gorivo koje je jeftinije nego u Srbiji i kojim se već duže pune rezervoari srpskih automobila i traktora, iko verovao da će naši državljani u šoping sve više ići u Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, to je postalo stvarnost, kako za srpske državljane koji žive blizu graničnog područja, tako i za one iz unutrašnjosti Srbije.

Razlog za to je što je Bosna i Hercegovina uvela jedinstvenu stopu PDV-a na koju strani državljani imaju pravo na povraćaj novca 17 odsto, a to pravo ostvaruju ukoliko u njihovim radnjama potroše najmanje 50 evra, što je četiri puta manje od mađarskog limita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U bosanskohercegovačkim radnjama, po svedočenju kupaca iz Srbije, kupuje se gotovo sve, od mlečnih proizvoda, testenina, slatkiša do voća i povrća, a često se kupi i bela tehnika, pa čak i nameštaj.

Ukoliko se uz pazar u prodavnicama u povratku natoči i gorivo i oduzme novac koji će se dobiti od povraćaja PDV-a, ušteda je, tvrde naši kupci, osetna, prenosi Dnevnik.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radnje Srbija BiH kupovina šoping

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana