Tekst objavljen: 03.09.2013 11:00        


Kupovina preko interneta u Srbiji uzima maha. U prvih šest meseci ove godine građani su kod nas na onlajn šoping trošili oko 20 miliona evra mesečno, odnosno svakog dana po oko 626.000 evra.

Građani Srbije na netu troše više od 600.000 evra dnevno

Među našim građanima je, kako se pokazalo, popularnija kupovina na stranim portalima, pa se tek 25. deo ukupne sume potroši za kupovinu na domaćim sajtovima.

Srpski prodavci još lenji za internet

I maloprodajne radnje bi mogle da ponude prodaju preko neta, kaže Slobodan Marković, ali kod nas to nije razvijeno, niti su firme zainteresovane. - Tada bi morale da izmene način prodaje i da naprave i internet prodavnicu, pa da je povežu s magacinom... Ako ne mogu da ugovore s poštanskom kućom dostavu po pristupačnim cenama, morali bi i to da rade sami - kaže on i dodaje da su takvi retki primeri kod nas zasad Univereksport i Maksi, koji preko interneta prodaju, recimo, kućnu hemiju, brašno, mleko...
- Građani se više odlučuju da kupuju na stranim sajtovima jer tu dolaze i do robe koje nema u Srbiji - kaže Slobodan Marković iz Centra za razvoj interneta.

Podaci pokazuju da se onlajn najviše pazare avionske karte. Građani naručuju i gume za automobile jer ih dobijaju na kućnu adresu ili adresu servisa. Kod nas se preko interneta pazari i bela tehnika, kućni aparati, knjige, igračke, garderoba i obuća.

- Prodaja preko interneta je iz meseca u mesec sve bolja - kaže Marko Ilić, direktor onlajn prodavnice NonStopShop.

Pomamu za kupovinom na stranim portalima on objašnjava time što je to jedini prostor gde mogu da nabave robu koja u Srbiji nije dostupna.

- Kupovina na stranim portalima podrazumeva da se plaća carina i porez i opravdana je za robu koje kod nas nema. Kad naručuju iz domaćih internet šopova, građani plaćaju samo troškove dostave. Kod nas je to 175 dinara, a na primer za belu tehniku ili gume za automobile i ne naplaćujemo dostavu - kaže Ilić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana