Tekst objavljen: 26.05.2018 11:30        


Krajem maja kreću prve ture ka morskim destinacijama, a prema prvim procenama turističkih radnika, iz Srbije će ove godine na letovanje u inostranstvo otići više od milion ljudi.

Građani Srbije na letovanja potroše milijardu evra

Biće to, kako su nedavno najavili u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (YUTA), najbolja sezona u poslednjih pet godina. Koliko će turisti iz Srbije potrošiti novca, međutim, teško je predvideti, ali će i ta cifra, gledajući prethodne sezone, sigurno preći milijardu evra. Prema podacima Narodne banke Srbije, u 2017. građani Srbije su u inostrantsvu potrošili 1,2 milijarde evra, a godinu pre toga nešto manje – 1,1 milijardu evra.

– Sada već imamo rast broja turista od nekih osam odsto u odnosu na prošlu godinu. Veliko povećanje, gotovo duplo više zainteresovanih je za Tursku, a najviše će njih letovati standardno u Grčkoj – kaže za Danas potpredsednik UO YUTA Milan Lainović.

U Turskoj je tokom 2017. letovalo 18.000 turista iz Srbije, ove godine očekuju da će ih biti i do 50.000. Rast broja putnika iz Srbije i to do 2,5 odsto beleže i u Egiptu, ali i u Grčkoj.

– Velikom rastu broja srpskih turista doprineo je najviše rani buking, odnosno to što je ove godine prvi put veliki broj ljudi već do Sajma turizma u februaru odlučio gde će da ide i uplatio aranžmane. Na primer, ranom rezervacijom smeštaja možete da uštedite za aranžman od 1.000 evra i do 200 ili 300 evra, što nije malo – ističe Lainović.

On kaže da više nema pravila šta se dobro prodaje od aranžmana a šta ne, da podjednako dobro turističke agencije u Srbiji prodaju i hotele, ali i apartmane, te da više ne važi nepisano pravilo da se najpre rasprodaju najjeftiniji i najskuplji aranžmani.

– To više nije tako, sve se podjednako prodaje, ali najpre odu aranžmani u ranom bukingu. Ukoliko se odlučite za ranu rezervaciju hotela, možete da dobijete i do 50 odsto popusta i do 20 odsto popusta za apartmane. Mislim da su rane uplate aranžmana ove i prošle godine zaista dale dobre rezultate i najviše zbog toga imamo rast broja turista – napominje Lainović.

U YUTA, kako kaže, ne prave procene koliko će srpski turisti potrošiti novca na morskim destinacijama. Ranijih godina trošilo se na stotine miliona evra, pre tri godine, prema podacima NBS, gotovo 900 miliona evra iznosila je potrošnja srpskih turista tokom letovanja, godinu pre trošak je bio za nijansu skromniji – 863 miliona evra. Tokom 2015. srpski turisti su najviše novca ostavili u Grčkoj, više od 240 miliona evra, a potom u Turskoj 83 miliona evra. U oba slučaja bio je to rast u odnosu na godinu pre. S obzirom na to da se za predstojeću sezonu planira rekordnih milion putnika, nema sumnje da će i broj potrošenih deviza u inostranstvu biti ne manji od milijardu evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novac srpski turisti letovanje turizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana