Tekst objavljen: 08.05.2017 16:02        


Nedovoljna opreznost kada kupujete stan može mnogo da vas košta. Desetak porodica u Nišu, koje su pre osam godina kupile stanove još nisu njihovi vlasnici.

Građani pazite: Stan u izgradnji prodaju 2 puta

Stanovi koje su kupili, u ulici Ćirila i Metodija 17, su im pod hipotekom, a neki su i ponovo prodati. Porodica Radisavljević kupila je stan u izgradnji u ovoj zgradi juna 2009. Da su investitori, Geoprojekt grupa, uzeli kredit od banke, objekat stavili pod hipoteku i da je u međuvremenu dug prema banci narastao, saznaju, kažu, tek nakon dve godine.

“Saznali smo kada su se investitori međusobno posvađali i nisu dozvolili da potpišemo ugovor, imali smo samo predugovor i po njemu smo dobili ključeve i useljavali smo se u stanove. Jedino rešenje je bilo da odemo na sud, pokrenuli smo proces i dobili rešenje da nam vrate novac. Firma je u blokadi i nemamo mogućnost da naplatimo taj novac”, priča Maja Radisavljević.

I tu nije kraj problemima kupaca. Neki od stanova, poput onog koji je kupila Zlatka Dinić, prodati su dva puta.

“Oni su znali da je to naš stan, međutim, iz inata, pošto su se posvađali sa investitorom Sašom Todorovićem, namerno su prodali taj stan i onda su krenuli da prodaju i druge stanove, ne samo naš. Imamo pravosnažno – ili da nas vrate u stan, preko izvršitelja, kako to već ide, ili da nam daju novac”, kaže Zlatka.

Da im stanove koje su već kupili, banka ne bi prodala na licitaciji, neki stanari spremni su da ih ponovo otkupe. Banka pristaje da to učine neposrednom pogodbom po ceni od 400 evra po kvadratu.

“Ali, saglasnost nije dala druga strana, to je zaštitnica kapitala ove firme, jer je firma bila privatizovana, a nakon toga je poništena privatizacija i država je postavila Gordanu Jovanović kao zaštitnicu kapitala. Ona ne želi da reši problem”, ističe Maja Radisavljević.

Direktorka Geoprojekt grupe Gordana Jovanović nije želela pred kamere, ali nam je odgovorila da su stanari ponudili cenu koja je dvostruko niža od procenjene tržišne vrednosti, zbog čega bi, eventualnim prihvatanjem ovih ponuda, bili oštećeni ostali poverioci Geoprojekt grupe.

Dodaje da su pojedini kupci bili neoprezni jer su stanove platili u gotovini, a ne, na ugovorom predviđen način, na tekući račun prodavca, čime bi im banka brisala hipoteku.

“Država treba da brine i o pravu i o pravdi. Da li je to što se dešava pravedno? Čak i da sam ja kao neuki kupac bila neoprezna, očekujem da me ova država zaštiti”, kaže Mirjana Radisavljević.

Stanari rešenje vide u reviziji celog postupka. U suprotnom, strahuju da će ostati i bez para i bez stanova, a da za to niko neće odgovarati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
građani stanovi kupovina stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana