Tekst objavljen: 19.05.2018 10:00        


Keš odlazi u istoriju, jer će gotovog novca biti sve manje u upotrebi. Zamenjuje ga elektronsko plaćanje bilo na kompjuteru, bilo putem mobilnih telefona. Navike potrošača ubrzano se menjaju i za nove generacije koje popularno zovu milenijumci to je nešto sasvim normalno.

Gotovina odlazi u istoriju

U Srbiji se u tome daleko odmaklo, a s ovogodišnjim uvođenjem instant plaćanja, koje podrazumeva da neko nešto plati i da za nekoliko sekundi primalac dobije novac, u potpunosti ćemo uhvatiti korak sa najrazvijenijim zemljama. Na to nas, uostalom, obavezuju i propisi EU.

U Narodnoj banci (NBS) kažu da instant plaćanja predstavljaju trenutno najsavremeniji metod plaćanja u svetu. U doba ubrzane digitalizacije i brzog tehnološkog razvoja, korisnici i u oblasti plaćanja imaju očekivanja o postojanju mehanizama koji će im omogućiti isto iskustvo kao i plaćanje gotovim novcem, ali koje je prilagođeno elektronskom poslovanju i elektronskom načinu života. Digitalizacija u svim sferama društvenog života, velika rasprostranjenost i mogućnosti „pametnih” telefona, i sve veća zastupljenost elektronskih sadržaja i usluga, dovode do pojave novih očekivanja i novih zahteva kupaca i prodavaca. Navike korisnika se menjaju, kupci žele da u svakom trenutku mogu sa bilo kog mesta da kupe šta žele, a prodavci da roba bude plaćena u najkraćem mogućem roku.

– NBS želi da pruži stanovništvu i ekonomiji zemlje infrastrukturu za najsavremeniji metod plaćanja, koji trenutno postoji u svetu, a time i podstakne bržu promenu navika stanovništva i privrede u ovom segmentu. Zbog toga je sredinom prošle godine pokrenula projekat uspostavljanja platnog sistema za instant plaćanja, infrastrukture za bezgotovinska plaćanja, koja će korisnicima omogućiti trenutnu potvrdu o dostupnosti novčanih sredstava na strani platioca, trenutnu potvrdu o izvršenju transakcije i trenutnu dostupnost sredstava na strani primaoca plaćanja – kažu u NBS.

Planirano je da platni sistem započne sa radom krajem oktobra ove godine, kao i da sve banke učestvuju u ovom sistemu kako bi svi tekući računi korisnika platnih usluga bili dostupni za izvršavanje instant plaćanja.

Instant plaćanja predstavljaju plaćanja dostupna građanima i privredi 24 časa, odnosno 365 dana sa trenutnim ili skoro trenutnim izvršenjem transakcija i odobrenjem računa primaoca plaćanja, uz potvrdu platiocu u roku od nekoliko sekundi od iniciranja transakcije. Dakle, u bilo koje doba dana građani i privreda moći će korišćenjem svojih e-banking ili m-banking aplikacija da iniciraju instant plaćanje koje će biti izvršeno, tačnije, sredstva će biti preneta na račun primaoca u roku od nekoliko sekundi, i taj primalac će moći njima slobodno da raspolaže, da ih koristi za druga plaćanja. Takođe, instant plaćanja moći će da se iniciraju i direktno na prodajnim mestima (fizičkim i internet prodajnim mestima) korišćenjem QR koda (skeniranjem tog koda) ili korišćenjem NFC beskontaktne tehnologije. Koji način plaćanja će biti omogućen korisnicima zavisi od banke čiji je korisnik klijent i tehničkih mogućnosti pametnog telefona koji poseduje. Pored elektronskih kanala, instant plaćanja moći će da se iniciraju i na šalterima u okviru ekspozitura banaka i drugih pružalaca platnih usluga.

Sve prednosti koje će doneti instant plaćanja trenutno ne poseduje nijedan platni instrument uključujući i platne kartice, jer je reč o najsavremenijem platnom rešenju u svetu. NBS će niskom tarifnom politikom, kada su u pitanju usluge sistema za instant plaćanja, dodatno stimulisati upotrebu ovog načina plaćanja i stvoriće uslove da banke ponude povoljne cene ovog servisa za krajnje korisnike. Instant plaćanja su za banke pokretač novih poslovnih mogućnosti (kroz dodatne proizvode koji će biti ponuđeni potrošačima, preduzećima i trgovcima), jačanje odnosa sa postojećim korisnicima i pridobijanje novih korisnika i njihovo zadržavanje.

Kada su u pitanju privredni subjekti, upotreba instant plaćanja omogućiće im plaćanje i prijem sredstava takođe 24 časa cele godine uz trenutan prenos sredstava, efikasniji tok novca i unapređenje procesa uparivanja plaćanja sa računima za prodatu robu ili pružene usluge, ubrzanje plaćanja na fizičkoj lokaciji na kojoj se obavlja plaćanje i dodatno smanjenje obavljanja plaćanja u gotovom novcu.

Instant plaćanja donose prednost i za državne institucije zbog povećane efikasnosti plaćanja poreza i drugih državnih dažbina, isplati socijalnih davanja i drugih plaćanja u vezi sa državnim institucijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kartičari keš plaćanje karticama kartica upotreba keša

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana