Tekst objavljen: 12.12.2013 8:45        


Cene goriva na pumpama u Srbiji mogle bi uskoro biti veće za oko pola dinara do dinar. Trgovci će, kako kažu, sačekati kraj nedelje da vide koliko će kurs još skočiti, kao i da li će doći do promene cene sirove nafte na svetskoj berzi i na osnovu toga utvrditi eventualnu novu cenu goriva na pumpama.

Gorivo uskoro osetnije poskupljuje zbog akciza

U poređenju sa zemljama regiona srpski vozač litar benzina plaća skuplje nego u Makedoniji, BiH...a dizel skuplje nego šo je u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i BiH.

Procentualno gledajući Srbija će biti vodeća zemlja u regionu po državnim dažbinama u TNG koje će biti oko 36,1 odsto. Za sada su te državne trošarine najveće u Mađarskoj i iznose 34,9 procenata. Učešće države u ceni benzina od 1.januara biće 49,8 odsto, a dizela 44,5 procenata, kaže on.
Sve i da se kurs evra narednih dana stabilizuje, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije poručuju da je osetno poskupljenje od nove godine neminovno, jer dolazi do povećanja akciza na benzin za 40 para i dizela za čak četiri dinara, TNG za pet dinara po kilogramu, odnosno 2,75 dinara po litru.

Osim toga, kaže Tomislav Mićović, sekretar ovog udruženja, država od naredne godine uvodi i posebnu nadoknadu za markiranje gorivaod oko 30 para po litru, dok Ministarstvo energetike najavljuje uvođenje naknade za formiranje obaveznih zaliha što je još oko dinar do dva po litru.

U zbiru, to bi moglo biti poskupljenje od oko šest do sedam dinara po litru. Mićović kaže da će, ukoliko se nešto ne promeni, sve ovo preliti na maloprodajnu cenu goriva, zbog čega se traži pomoć Ministarstva energetike da racionalizacijom troškova umanji ovaj udar na vozače.


izvor: Blic

– Država će s povećanjem akciza na dizel po svakom litru umesto dosadašnjih 42 uzimati po 46 dinara, plus PDV od 20 odsto, dok će na svakom litru benzina državna zahvatanja biti oko 50 dinara, kaže Mićović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Masinac 17.12.2013 23:15

    Drzava gladna!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena goriva cene goriva gorivo energetika vožnja vozači Srbija poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana