Tekst objavljen: 10.07.2017 10:09        


Benzin i dizel na pumpama pojeftinili oko 40 para po litru. Gorivo na benzinskim pumpama u Srbiji nastavlja sa kontinuiranim padom koji traje već više nedelja. Tako su u proteklih sedam dana benzin i dizel u proseku, na našim pumpama, pojeftinili za četrdesetak para po litru. Najviše su se obradovali vozači koji za pogon koriste TNG, jer je popularni auto-plin pojeftinio skoro jedan dinar.

Gorivo još jeftinije

Tako se juče benzin prodavao u proseku za 142,77 dinara za litar, dizel za 147,49 a TNG za 74,25 dinara po litru. I dalje su cene veoma različite i na pumpama istih kompanija. Po pravilu su najskuplje one duž auto-puteva i na frenkventnim pravcima.

- Većih promena nema ni kada su cene goriva u regionu u pitanju - kažu u Udruženju naftnih kompanija Srbije.

U BIH NAJJEFTINIJI TNG

Prosečna cena TNG u regionu je 0,55 evra za litar. Srbija je na ovoj rang-listi na visokom četvrtom mestu sa prosečnom cenom od 0,61 evro za litar. Skuplji auto-plin od nas koriste vozači u Grčkoj (0,74), Mađarskoj (0,68) i u Sloveniji (0,67). Najjeftiniji auto-plin je u BiH, gde košta svega 0,38 evra za litar!

- Naša redovna analiza pokazuje da su uprkos rastu cena barela sirove nafte protekle sedmice cene derivata i dalje u padu.Prosečna cena benzina u 11 zemalja regiona čije tržište obrađuje UNKS je 1,14 evra po litru. Srbija se nalazi u sredini te liste sa prosečnih 1,18 evra za litar benzina. Najskuplji benzin se toči u Grčkoj 1,52 evra za litar, a najeftiniji u BiH - 0,91 evro za litar.

Prosečna cena dizela u regionu je 1,06 evra za litar. Srbija se na ovoj listi nalazi na visokom, trećem mestu sa cenom od 1,22 evra za litar. Od nas su skuplji samo Albanija (1,27) i Grčka (1,26). Jeftiniji dizel od srpskih vozača toče Hrvati (1,11), Slovenci (1,11), Mađari (1,08)... Najjeftiniji dizel se sipa u Makedoniji - 0,75 evra za litar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
niža cena goriva gorivo cena goriva Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana