Tekst objavljen: 08.09.2017 13:34        


Kompanija "Jaguar-Land Rover" objavila je da će novi modeli od 2020. godine biti sa električnim ili hibridnim pogonom, što je pre dva meseca najavio i "Volvo".

Godina u kojoj "ubijaju" benzince i dizelaše

Generalni direktor Ralf Špet je najavio seriju modela s pogonom uz korišćenje električne energije, uključujući i potpuno električna vozila, hibridna, na punjenje i lagana hibridna vozila.

Električni automobil imaju samo jednu vrstu pogonske snage, električnu, i pune se na električnoj utičnici. Hibridni automobil čije se baterije mogu puniti, obično imaju dva tipa pogona: električni - punjiv na utičnicu i motor na benzin. Automobil se kreće pomoću oba ta izvora.

Automobil koji koristi lagani hibridni sistem takođe ima dva pogonska sistema, ali za razliku od vozila koja imaju punjive baterije, njegova električna baterija se ne može puniti dok se vozilo koristi - povratkom energije kočenja. "Jaguar-Land Rover" planira da sledeće godine predstavi svoj prvi čisto električni model - "SUV Jaguar I-Pace".

Ta britanska firma pripada indijskoj grupi "Tata Motors". Tokom fiskalne 1916-17. godine prodala je 604.000 luksuznih, sportskih i SUV vozila, što je rekordni broj i porast za 16 odsto godišnje.

Pored "Volvoa", britanski proizvođač automobila "Aston Martin" je krajem avgusta najavio da od sredine 2020-ih želi da opremi sve svoje nove modele električnim motorima.

Većina proizvođača automobila se okreće električnim tehnologijama, dok vlasti od Kine do Evrope sve više brinu za životnu sredinu, a standardi njene zaštite postaju sve stroži. Vlasti u Francuskoj i Velikoj Britaniji nedavno su objavile nameru da zabrane prodaju dizel ili benzinskih automobila na svom tržištu do 2040. godine. Norveška je čak objavila da želi da do 2025. godine zaustavi prodaju novih automobila opremljenih samo motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Holandija ima slične ambicije.

Kina je prošle godine odlučila da će do 2020. 12 odsto automobila prodatih na njenoj teritoriji biti sa električnim ili hibridnim pogonom.

Međutim, tržište za "čiste" automobile (električne ili hibridne) je i dalje malo u Zapadnoj Evropi, gde je više od 95 odsto novih vozila registrovanih 2016. bilo sa dizel (49,5 odsto) ili benzinskim motorima (45,8 odsto), po podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila (Acea).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ukidanje dizel motora ukidnje benzinaca električni automobili hibridni automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana