Tekst objavljen: 19.01.2020 9:00        


Uprkos tome što je vlasnička transformacija preduzeća počela pre bezmalo dve decenije, ni do danas nije završena pa će Ministarstvo privrede u narednom periodu pokušati da oglasi prodaje preostalih firmi u kojima su zbog neuspešne prodaje uvedeni stečajevi

Godina odluke za veliki broj preduzeća u Vojvodini Novi Sad


Prošle godine u Vojvodini su prodate dve firme, tako da je posle više puta objavljivanih oglašavanja prodata jedina prostalna neprodata državna luka u Srbiji – Luka Novi Sad i preduzeće „Regulacije” DOO Sremska Mitrovica.

U narednom periodu Ministarstvo će nastojati da oglasi prodaju Metanolsko-sirćetnog kompleksa u Kikindi, „Petrohemije” u Pančevu, preduzeća koje se bavi ratarstvom „Jadran” u Novoj Gajdobri u opštini Bačka Palanka, autobuskog preduzeća za međumesni saobraćaj „Severtrans” u Sombou... Za to preduzeća više puta je bila oglašavana prodaja, da bi posle neuspešne prodaje, na isteku 2019. godine bio objavljen novi oglas, koji je posle nekoliko dana Ministarstvo povuklo.

Milijarda dinara od privatizacije

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović nedavno je najavio da će Agencija za licenciranje stečajnih upravnika u 2020. nastaviti da se bavi prodajom imovine preduzeća. Rekao je da je u 2019. godini bilo objavljeno više od stotinu oglasa pa je od prodaje stečajnih dužnika državna kasa dobila više od milijardu dinara, dok je drugi deo novca otišao na račune poverilaca u stečajnim postupcima.

Zakonskim izmenama postupak prodaje imovine je ubrzan i tako su dodatno stvoriene mogućnosti za efikasniju prodaju da bi imovina preduzeća u narednom periodu počela da stvara novu vrednost i bila vidljiva u godišnjem rastu srpske ekonomije, naveo je Stevanović.




Uz te firme, Ministarstvo je najavilo da nema smetnje da budu oglašene prodaje i za AD „Rudnik” u Kovinu, čija je delatnost eksploatacija lignita i mrkog uglja, zatim Veterinarske stanice u Senti...

Trenutno je u privatizacionom portfelju manje od 80 preduzeća, ali u Ministarstvu smatraju da ih realno postoji četrdesetak spremnih za privatizaciju, dok za drugu polovinu to nije moguće sporovsti zbog sudskih sporova ili imovinskih problema, zbog kojih ne postoje zakonski uslovi za njihovo oglašavanje.

Među njima su poznato novosadsko preduzeće DP „Gas”, gde je u sudskom postupku utvrđeno pravosnažnom presudom da tužilac Republike Srbije ima udeo državne svojine koju koristi pomenuta firma pa dok se to ne upiše u registar DP „Gas”, nije moguće objaviti javni oglas za prodaju.



I novosadsko preduzeće „Vojvodinaput–Bačkaput” sa 137 zaposlenih isto još nema uslova da se proda pošto je firmu preuzela Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Ni sivačko poljoprivredno preduzeće AD „Bačka” neće biti oglašeno za prodaju jer je u toku izrada plana reorganizacije, u AD „Omoljica” na području opštine Pančevo postoje zahtevi za restituciju. Prodaja Veterinarske stanice u Prigrevici zaustavljena je jer opština Apatin ima nameru da preuzme osnivačka prava. Za „Termal” u Vrdniku takođe nije moguće oglasiti prodaju dok sud ne utvrdi koliki je udeo Republičkog fonda PIO i specijalnih bolnica, kao tužilaca, u kapitalu imovine i Republike Srbije, kao tužene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Među zvučnim i svima poznatim preduzećima u kojima još nije završena vlasnička transformacaja i čekaju da se steknu uslovi za objavu javnog oglasa o prodaji su, između ostalih, dva preduzeća iz Vranja, „Simpo” i „Jumko”, zatim beogradsko preduzeće „Ikarbus”, „Tigar” iz Pirota, Beogradski sajam, „Trajal” u Kruševcu... Smetnje ne postoje da povovo budu na prodaji AD „Lasta”, Izdavačko preduzeće „Rad”.

Nedavno su prodate tri beogradske firme: „Tehnohemija”, „Trem” i „JAT tehnika”, u kojima je zaposleno 775 radnika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzeća u vojvodini privatizacija stečaj vojvodina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana