Tekst objavljen: 04.09.2016 12:54        


Genetski modifikovani organizmi (GMO) u hrani su veoma kompleksno pitanje u kojem bi trebalo da učestvuju svi relevantni akteri, naučne institucije i pojedinci, pa da na kraju vidimo koji je stav Srbije o GMO, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

GMO kompleksno pitanje, tek ćemo zauzeti stav

"Mi sada imamo apsolutnu zabranu GMO. U ovom trenutku Savet za bezbednost hrane koji će biti formiram, može dati na naučnom nivou odgovore kako da ulazimo u tu problematiku", rekao je Nedimović u Kažiprstu na B92, komentarišući izjavu ministra trgovine Rasima Ljajića da verovatno već konzumiramo tu hranu, preko uvoznog mesa od životinja koje su verovatno hranjene GMO hranom.

Nedimović je podsetio da je jedna strana priče Svetska trgovinska organizacija, gde je prijem Srbije u članstvo uslovljen dozvolom prometa GMO hrane.

"Svi relevantni akteri, naučne institucije i pojedinci i na kraju ćemo imati novi okvir i da naučimo koji je stav Srbije o GMO", rekao je on.

"Kako bih mogao da se izjasnim o takvoj stvari posle 15 dana na poziciji ministra. Kakav bih ja bio ministar kad bih to radio. Ja imam svoje lično mišljenje o tome, ali nama je potrebno da nauka da odgovor na ovo pitanje u skladu sa međunarodnim standardima".

Nedimović je istakao da je u planu i formiranje Nacionalnog saveta za bezbednost hrane, u okviru kojeg će se sučeljavati naučna mišljenja o bezbednosti i kvalitetu namirnica.

"Razgovarao sam sa ministrom zdravlja (Zlatiborom Lončarom) o formiranju tog Saveta, što bi bilo telo koje će na naučnoj osnovi sugerisati kako da se regulišu pitanja vezano za bezbednost hrane. To će biti mesto gde će se sučeljavati naučna mišljenja", rekao je Nedimović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
GMO hrana Ministar poljoprivrede Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana