Tekst objavljen: 30.05.2019 12:15        


Sezona maturskih večeri je počela, a roditelji đaka završnih razreda srednjih škola moraće dobro da odreše kesu jer će samo za proslavu morati da iskeširaju skoro 8.000 dinara. Najteže je svakako mamama i tatama beogradskih srednjoškolaca, gde je maturska stolica gotovo duplo skuplja nego svadbarska i košta od 50 do 65 evra, a za venčanje u proseku 25-35.

Glavobolja za roditelje: Matura košta više od svadbe

Naime, toliko staju maturski balovi u elitnim beogradskim hotelima, u kojima većina ovdašnjih maturanata polaže "ispit zrelosti". U ponudi je više paketa, čije se cene, kako je objašnjeno, razlikuju u zavisnosti od menija i benda.

Roditelji se hvataju za glavu jer pored ovoga moraju da isfinansiraju i haljinu ili odelo, a gde je i šminka, manikir, prevoz...

- Prošle godine smo oženili sina i platili 45 evra meni u restoranu koji važi za elitni. Za tu cenu smo dobili vrhunsku hranu i neograničeno piće. Da se čovek zapita kako je moguće da je jeftinija svadba od mature - kaže majka jedne maturantkinje.

Spisak troškova

Haljina 7.000-25.000
Frizura 3.000
Šminka 2.500-3.500
Štikle 3.500 - 10.000
Manikir 1.500-2.000
Torbica 1.500-3.500
Odelo (sa košuljom) 12.000
Cipele 4.000


Većina aranžmana uključuje koktel dobrodošlice, svečanu večeru, usluge profesionalnog obezbeđenja i fotografa i DVD snimak po razredu, kao i druženje od 21 do četiri sata ujutru. Ipak, za alkoholno piće i fotografije đaci će morati da ponesu dodatni novac.

I Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da se više isplati napraviti svadbu nego matursko veče.

- Cene su nenormalne i stvarno ne znam šta toliko košta. Đaci ne plaćaju uslugu, hranu i muziku jer je ona manje-više svuda ista, već zvučno ime hotela, i ono što je poslednjih godina trend i slavnog voditelja. Pa tako, ako program vodi poznati glumac, onda to podiže cenu. Za roditelje je to veliki izdatak, uz sve to treba pripremiti i toaletu, pa mnogi podižu kredite - kaže Antić.

Osim toga, napominje on, u cenu se ugrađuju i agencije koje posreduju između hotela i škola.- Od organizacije matura su napravili biznis, to je čitav jedan lobi, a javna je tajna da se i direktori okoriste kada roditeljskom savetu proguraju ponudu baš određenog hotela - zaključuje Antić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Od pre nekoliko godina Ministarstvo prosvete je zabranilo da maturanti osnovnih škola završetak školovanja proslavljaju van škola. Međutim, ako škola nema uslova za takve proslave, postoji mogućnost organizovanja u objektima koja su od kulturnog dobra, odnosno roditelji mogu sami da se organizuju, ali u ustanovi koja garantuje bezbednost dece. Za njih su nešto niže cene i kreću se od 18 do 22 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
proslava mature kupovina matura maturanti troškovi svadba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana