Tekst objavljen: 24.05.2020 11:00        


Izgradnja pristupnih saobraćajnica oko nove autobuske stancice u novobeogradskom Bloku 42 trebalo bi uskoro da krene

Glavna autobuska stanica se seli do kraja godine?

Početak radova najavio je i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. On je dodao da će autobuska stanica biti preseljena na Novi Beograd do kraja godine.

Direkcija za građevinsko zemljiište i investicije dodelila je na tenderu posao izgradnje saobraćajnica grupi ponuđača koju čine Ras inženjering niskogradnja, JKP Beograd put, DC Energocoop, Resa gradnja i Demetra RB, a vrednost radova je 322,78 miliona dinara. Izvođači imaju rok od 270 dana za završetak radova.

Izgradnjom ulica će se obezbediti pristup novoj glavnoj autobuskoj stanici na Novom Beogradu, za čiju je izgradnju skupština akcionara Beogradske autobuske stanice BAS u novembru 2019, odobrila podizanje kredita od 12 mil EUR kod Komercijalne banke.

Kako je ranije izjavio Vesić, izgradnja pristupnih saobraćajnica obuhvata rekonstrukciju i izgradnju kolovoza i prateće infrastrukture u tri ulice – Marka Hristića, Jurija Gagarina i Antifašističke borbe, a ukupna površina javnog prostora koji će biti uređen je oko 2,6 hektara.

Prema Vesićevim rečima, Ulica Jurija Gagarina se rekonstruiše od izlazne rampe Mosta na Adi prema blokovima, približne dužine od 600 metara. Na ovom delu biće izgrađene četiri saobraćajne trake, od kojih će se na tri, kao i do sada, odvijati saobraćaj ka blokovima, dok će krajnja desna traka biti namenjena za javni prevoz i vozila koja skreću desno u Antifašističke borbe i Marka Hristića. Leva strana profila Ulice Jurija Gagarina, posmatrano u smeru od Mosta na Adi, zadržava se u postojećem stanju. Ulica antifašističke borbe biće rekonstruisana u delu od raskrsnice sa Jurija Gagarina do prilaza sadržajima nove autobuske stanice, približne dužine od 160 metara.

"Ona će u konceptu ulične mreže postati ulica prvog reda, dok je kolovoz u Ulici Marka Hristića planiran za rekonstrukciju na delu od raskrsnice sa Jurija Gagarina do glavnog kolskog pristupa autobuskoj stanici, približne dužine od 190 metara. Na ovom delu se rekonstruiše desna strana saobraćajnice ka kompleksu autobuske stanice i na ovoj strani će ulica biti proširena za još jednu saobraćajnu traku", rekao je ranije Vesić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila javni poziv za podnošenje ponuda za izgradnju saobraćajnica oko Bloka 42 još u oktobru 2019, godine, a rok za podnošenje ponuda produžavan je u nekoliko navrata.

Odluka o dodeli ugovora objavljena je najpre u januaru, ali je ona poništena.

"Po okončanom postupku zaštite prava ponuđača koji je iniciran od strane grupe ponuđača koju čine Ras Inženjering Niskogradnja d.o.o., JKP Beograd put, DC Energocoop d.o.o., Resa gradnja d.o.o., i Demetra RB d.o.o, Odluka o dodeli ugovora je poništena i postupak je vraćen na ponovni pregled i stručnu ocenu ponuda", naveli su iz Direkcije.

Između Grada Beograda i BAS a.d. zaključen je Ugovor o zajedničkoj izgradnji autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu, kojim je definisano da Grad Beograd obezbeđuje lokaciju, a da je BAS a.d. investitor koji će u potpunosti finansirati izradu neophodne projektne i tehničke dokumentacije i finansirati izgradnju kompleksa nove integrisane autobuske stanice.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izmeštanje autobuske stanice autobuska stanica nova autobuska stanica Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana