Tekst objavljen: 29.07.2017 17:24        


Mnoge ustanove i prodavnice nude niže cene i besplatne usluge starijima od 65 godina. Za ulaznice na bazene ili pojedine odlaske na izlete po Srbiji ne moraju da izdvoje ni dinar.

Gde penzioneri mogu da dobiju popust

Dajemo popust za penzionere - rečenica je koja se sve češće čuje u trgovinama, apotekama, medicinskim ustanovama, ali i u muzejima i sportskim centrima. Na pogodnosti koje imaju, stariji od 65 već su navikli, pa i tamo gde obaveštenja nema uvek pitaju. Ipak, programi koji im se nude besplatno za mnoge seniore i dalje su nepoznanica.

Kako bi unapredili kvalitet života i upotpunili slobodno vreme osobama u trećem dobu, lokalne samouprave i klubovi penzionera neretko organizuju mnoštvo korisnih i zanimljivih sadržaja.S proleća i s jeseni, najčešće se organizuju besplatni izleti. Tako su penzioneri opštine Savski venac nedavno uživali u znamenitostima Zlatibora, dok je oko 300 Palilulaca išlo na izlet u Vojvodinu. Novobeograđani su pak obilazili Vršac i Vrnjačku Banju, a uskoro će ići i u Suboticu i Novi Sad.

Beogradske opštine će za svoje starije sugrađane tokom jula organizovati i besplatna krstarenja Savom i Dunavom.Starijima i sportski centri izlaze u susret, pa im daju daju besplatne sezonske karte za kupanje na bazenima, ili upola jeftinije mesečne ulaznice na kupališta. Zvezdarci ovog leta mogu da se brčkaju na bazenima SC "Olimp", i da sa sobom povedu troje unučića starosti do 12 godina.

Volonterski servis Zvezdare organizovao je i brojne radne i edukativne radionice. Tako su seniori mogli da pohađaju kurs za baštovane, da se edukuju u školi kompjutera za seniore ili nauče osnove engleskog jezika. Svakog petka od devet do 11 sati, penzioneri sa ove opštine mogu besplatno da koriste i usluge internet kluba.

Čukarica je svojim najstarijim sugrađanima tokom leta obezbedila besplatne časove joge, koji se održavaju ponedeljkom i petkom od 18 sati u parku na Banovom brdu.

Od septembra, ponovo će biti organizovan program vežbi za starije dame kao prevencija osteoporoze. A o želji čukaričkih penzionera da nauče kako da koriste internet, društvene mreže i šalju mejlove, najbolje govori posećenost besplatnih kurseva računara.

I pojedina javna preduzeća poput "Ade Ciganlije" za najstarije organizuju brojne besplatne sadržaje. Tako se joga časovi održavaju svakog dana u 18 sati do kraja kupališne sezone. Da bi bili u formi, najstariji posetioci mogu i da se uključe u besplatan program vežbanja "Fitnes za seniore", koji se realizuje svake nedelje od 10 sati.

Penzioneri koji žele da se oprobaju u nečem novom, trebalo bi na vreme da se informišu o sezonskim programima i prijave se za raznorazne radionice. Ujedno, u kontaktu sa vršnjacima do ovakvih informacija se brže dolazi, a razmena iskustava je i te kako bitna.

POZORIŠTA, MUZEJI, BIBLIOTEKE

Male penzije ne znače i da stariji moraju da odustanu od kulture. Većina pozorišta penzionerima daje i do 50 odsto popusta na kupovinu karata, poput beogradskog Ateljea 212. I muzeji širom Srbije odobravaju seniorima popust na ulaznice. Tako karta u Istorijskom muzeju Srbije za njih košta samo 100 dinara, a uživanje u postavkama vredi nemerljivo više. Besplatno je i učlanjenje u biblioteke.

JEFTINIJE NAMIRNICE I PREVOZ

Svi veliki lanci marketa širom Srbije nude popuste za seniore, najčešće u onim danima kada im se penzija isplaćuje. Uz penzioni ček koji pokažu na kasi, mogu da ostvare znatne uštede kućnog budžeta. Seniori neretko imaju i jeftinije ili besplatne mesečne karte za prevoz. A i ova, ne tako mala stavka za ostale sugrađane, starijima štedi novac.

NIŽE CENE MEDIKAMENATA

Aparati za merenje pritiska i šećera često se mogu kupiti po sniženim cenama uz dokaz da je kupac penzioner. Popuste za seniore daju i apoteke, i to određenim danima. Za one koji na medikamente troše čitavo bogatstvo, ušteda koju ostvare ovom prilikom nije zanemarljiva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena prevoza male penzije penzioneri popust za penzionere

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana