Tekst objavljen: 20.08.2015 7:58        


Srbija, Makedonija, Grčka i Mađarska mogu da potpišu memorandum o izgradnji gasovoda od Turske do Austrije, koji bi bio nastavak Turskog toka, piše ruski list Vjedomosti, pozivajući se na izvore uključene u projekat. 

Gasovod Tesla, nastavak Turskog toka na Balkanu

Gasovod Tesla, koji je produžetak planiranog gasovoda Turski tok ruskog energetskog diva Gasproma, proći će kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju i Mađarsku i stići do gasnog čvorišta Baumgarten u Beču, navodi se u tekstu.

Očekuje se da će se ministri spoljnih poslova balkanskih država i Grčke sastati u septembru i doneti konačnu odluku o produžetku gasovoda (Turski tok), kazao je izvor Vjedomosti.

Predviđa se da bi projekat gasovoda Tesla, s godišnjim kapacitetom od 27 milijardi kubnih metara gasa, bio završen do 2019. godine, ako ga odobre sve uključene strane.

Grčka bi takođe mogla da produži gasovod prema Italiji, dodaje list.
Turski tok će imati godišnji kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa, i kretaće iz Rusije, ispod Crnog mora, do Turske. Gasovod će biti nastavljen do čvorišta na tursko-grčkoj granici, odakle može da bude produžen ka južnoj Evropi, pišu Vjedomosti.

Projekat Turski tok je pokrenut usmesto gasovoda Južni tok od kog je Moskva odustala u decembru 2014. godine, zbog, kako je objašnjeno, nekonstruktivnog stava Evropske unije prema njegovoj realizaciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gasovoda Tesla turski tok južni tok gasovod ruski gasovod Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana