Tekst objavljen: 08.01.2017 15:56        


Nakon pravosnažne presude za raskid ugovora o kreditu u švajcarskim francima, pojavili su se oglasi u kojima advokati i veštaci nude besplatno zastupanje. Oni nude besplatne usluge u sličnim slučajevima garantujući da će dobiti sudski spor.

"Garancija" može skupo da košta dužnike

Građani treba da budu dodatno oprezni kada biraju koga će angažovati, upozoravaju advokati. Kažu da je zabranjeno javno oglašavanje ove vrste usluga, ali i da je jednako opasno što se unapred garantuje ishod sudskog procesa.

- Kao odgovoran advokat, kao osoba iz pravosuđa ne možete garantovati na takav način. Vi možete predočiti određene argumente, određene zakonske odredbe, sa stanovišta sudske prakse, ali na način da možete nekom garantovati uspeh u sporu, zaista zvuči neozbiljno - objašnjava advokat Bojan Dobrijević.

Za 100 EUR veštaci rešavaju "švajcarce"

Osvanuli su oglasi po novinama gde se usluge veštaka i advokata nude besplatno jer se troškovi naplaćuju posle presude. Ipak unapred treba pripremiti 100 EUR ili 20% od vrednosti usluge veštačenja.

Tačnije, ova usluga košta 500 EUR, ali klijent za početak daje samo petinu. Kako sve troškove snosi strana koja gubi, veštaci i advokati će usluge naplatiti nakon donošenja presude, pišu Novosti.

- Mislim da će iz svega ovoga upravo negativnu posledicu imati sami korisnici kredita koji će možda na lakomislen način pristupiti i sajtu i određenim kontaktima, osobama za koje mi nismo čuli - dodaje on.

Iako će svoje klijente savetovati da i dalje podnose kolektivne tužbe i da traže raskid ugovora s bankama, u Efektivi, udruženju koje se već više od pet godina bavi problemom kredita u švajcarskim francima, kažu da se ranije na ove procese gledalo s nepoverenjem, ali se po objavljivanju pravosnažne presude stvar izmenila.

- Dobar deo advokata pokušava jednostavno da uskoči u voz koji punom parom juri prema svom cilju, to je meni gledajući iz tog ugla skroz logično. Advokati žele da zarade, nude usluge po meni na jedan jako nefer, nepošten način, nerazumljiv i tajanstven, znači nije do kraja dorečen, ne zna se o čemu se tu zapravo radi - ističe Dejan Gavrilović iz Efektive.

Onima koji godinama grcaju u kamatama i lošim uslovima otplate kredita u švajcarskim francima nadu je ulila prva presuda doneta u njihovu korist.

Procesi u ovim slučajevima traju više godina, a sudski troškovi koje snosi strana koja izgubi proces, mogu da budu i više hiljada evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti bankarski dužnici dužnici garancija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana