Tekst objavljen: 20.07.2016 8:53        


Funta je juče pala prema većini 16 vodećih svetskih valuta, iako je zvanična statistika objavila da je rast godišnje stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu u junu nadmašio prognoze ekonomista. 

Funta pada iako je junska inflacija bolja od prognoza

Potrošačke cene u Velikoj Britaniji su porasle prošlog meseca za 0,5 odsto u odnosu na godinu ranije, saopštila je britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku u Londonu, a prenosi agencija "Blumberg".

Analitičari su u anketi "Blumberga" predviđali u proseku rast inflacije od 0,4 procenta u junu sa 0,3 odsto iz maja.

Ciljana inflacija Banke Engleske (BoE) od 2,0 odsto poslednji put je dostignuta u decembru 2013. godine.
Britanska centralna banka je signalizirala prošle nedelje da priprema stimulativne mere za avgust, pošto privreda počinje da posrće nakon glasanja za izlazak zemlje iz Evropske unije.

Zapisnik sa julskog sastanka Banke Engleske pokazao je da većina članova Odbora za monetarnu politiku očekuje ublažavanje te politike sledećeg meseca, navodi njujorška agencija.

Planirano je da dunkcioneri BoE, na čelu sa guvernerom Markom Karnijem, objave novu odluku 4. avgusta.
Funta je juče oko 10,15 sati, po londonskom vremenu, pala za 0,4 odsto na 1,3202 dolara, a za isti procenat je oslabila i prema jedinstvenoj valuti evrozone - spustivši se na 83,65 penija za evro. Britanska novčana jedinica se 6. jula survala na 31-godišnji minimum prema američkoj moneti na 1,2798 dolara, podseća "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
britanska funta pad funte rast inflacije Velika Britanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana