Tekst objavljen: 27.03.2021 12:00        


Limuzini iz Forda preostalo je manje od godinu dana života. Razlog je sve veća popularnost SUV modela, pa naslednik aktuelne generacije nije u planu

Ford je odlučio da prekine proizvodnju Mondea

Tužne vesti za sve ljubitelje Forda, a posebno klasičnih limuzina. U Fordu su procenili da ih nema puno, pa su doneli odluku da posle skoro tri decenije ugase ime Mondeo. To je bio prvi Fordov globalni model, a u prodaji je od 1993. godine, dok je trenutno aktulena peta generacija.

Ako pogledamo prodajne brojke, ova odluka je sasvim opravdana. Iako je od lansiranja 1993. godine Mondeo prodat u više od pet miliona primeraka, prodaja mu zadnjih godina drastično pada, presnosi Index.hr. Tako je Ford na britanskom tržištu 2001. godine prodao 86.500 Mondea, a prošle godine samo 2.400. Već nekoliko godina unazad, primat u prodaji uzimaju SUV modeli, a električni sve više jačaju.

Međutim, gorak ukus svejedno ostaje. Mondeo, koji je palicu preuzeo od vanvremenske Sierre, pokazao se kao odličan automobil dobrih voznih osobina. Nudio se kao globalni proizvod u celom svetu skoro 30 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ford je potvrdio gašenje modela, tačnije prozivodnja prestaje sledeće godine najavom električne budućnosti. “Ford je u potpunosti posvećen razvoju game putničkih vozila u Evropi, jačajući svoju poziciju modelima kao što su Kuga, Puma i Explorer PHEV“, stoji u saopštenju.

Ford je ranije najavio kako će do 2026. godine svaki model biti elektrifikovan, dok će evropska gama na struju preći od 2030. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ford mondeo ford automobilizam prestanak proizvodnje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana