Tekst objavljen: 17.03.2015 16:19        


Fond za razvoj će ove godine proširiti svoj portfolio kreditima za finansiranje početnika u poljoprivredi (start up).

Fond za razvoj - šansa za početnike

Novine Fonda za razvoj Srbije za 2015. godinu su duži period otplate kredita, manje kamatne stope i uvođenje novih kreditnih linija, izjavio je direktor beogradske filijale Fonda Milan Ljušić.“Tako će cena sredstava, iako je oduvek bila dosta niža nego na bankarskom tržištu, sada biti još niža", rekao je Ljušić.

Ljušić je, na prezentaciji kreditnih linija Fonda za razvoj u 2015. u Privrednoj komori Beograda, rekao da je usvojena inicijativa privrednika i preduzetnika i da će biti finansirana i poljoprivredna proizvodnja.

Sada će neko ko počinje svoj biznis moći, ukoliko zadovoljava kriterijume, da povuče sredstva iz Fonda za razvoj i za osnovno stado, zasade, plastenike, staklenike, protivgradnu zaštitu ili zalivanje, kazao je Ljušić.


Start ap krediti se odobravaju za preduzetnike od 300.000 do 1,5 milion dinara, a za pravna lica od 500.000 do tri miliona dinara sa kamatnom stopom od dva do tri odsto, sa rokom otplate od pet godina i grejs periodom od godinu dana.
 

On je naveo da su uvedeni i krediti za obrtna sredstva za početnike u biznisu za nabavku opreme, kojima se, između ostalog, garaža može pretvoriti u autolimarsku radionicu ili nešto slično.

Koliko je to važno najbolje ilustruje podatak da je prošle godine u Beogradu iz Fonda za razvoj bio odobren samo jedan start ap kredit, a 2009. čak 695 tih kredita.

Ljušić je kazao da će i ove godine preduzetnici i sektor malih i srednjih preduzeća u poplavljenim područjima moći iz Fonda da povlače sredstva koja moraju da budu namenski korišćena u kreditnoj liniji namenjenoj za kupovinu opreme, remont i sanaciju objekata.

Rok otplate je 10 godina, grejs period dve godine, a kamatna stopa 1,5 odsto.

Mikro preduzeća na taj način mogu da dobiju najviše pet miliona dinara, male firme do 25 miliona, a srednja preduzeća do 50 miliona dinara, naveo je on.

Ljušić je istakao da će težište rada Fonda za razvoj ove godine biti na finansiranju malih i srednjih preduzeća i zapošljavanju, a da će od velikih kompanija šansu da povuku sredstva preko kreditnih linija Fonda imati samo izvoznici.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiksna kamata start up kredit start up fond za razvoj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana