Tekst objavljen: 20.09.2015 11:28        


Generalni direktor "Telenora" Uve Fredhajm izjavio je danas da svaki deseti mobilni telefon u Srbiji može da koristi mrežu četvrte generacije 4G i da je zato fokus tog operatera i dalje na korisnicima 3G mreže.

Fokus i dalje na 3G mreži

"To je razlog zašto ne žurimo da završimo izgradnju 4G mreže u Srbiji, jer imamo 3G mrežu gde god Telenor ima pokrivenost", rekao je Fredhajm Tanjugu.

Kada je reč o pokrivenosti 4G mrežom, Fredhajm navodi da Srbija i dalje zaostaje za prosekom EU, ali i da je evidentan napredak.

"Sada brzo napredujemo, neverovatno brzo. Od danas u Telenoru imamo velike brzine i pokriverenost. Od sledećeg leta ćemo videti da će dobar prijem, kada je internet u pitanju, imati 99 odsto populacije", rekao je on.

Prvi čovek "Telenora Srbija" podseća da su operateri u Srbiji dobili frekvencije tek u martu ove godine, i od tada se radi na mreži četvrte generacije, zbog koje su i usluge Telenora postale bolje.

Prema njegovim rečima, digitalizacija je za Srbiju važan proces, ljudi žele da koriste pametne telefone, a kompanije žele usluge koje su bazirane na mobilnoj telefoniji.

"Telenor u tom smislu investira kontinuirano u nove usluge", rekao je on.

Upitan kada će Evropa pratiti trend korišćenja još bržih mreža, s kojim trenutno prednjači Azija, te da uvede i 5G mrežu, on kaže da je ta ideja za sada samo teoretska, a na drugim kontinentima se tek testira.

"Ima testova u Južnoj Koreji i Japanu. Oni pokušavaju da ispitaju to. Međutim, ovde bi moralo i da se sa vlastima razgovara kakva bi bila regulatorna ograničenja i pravila, budući da je reč o pametnoj mreži", rekao je Fredhajm.

"U svakom slučaju, kad god neka tehnologija dovoljno sazri mi ćemo biti u mogućnosti da je nabavimo", rekao je on.

Upitan da li će mobilni operateri postati banke, on je rekao da je Telenor banka prva banka tog tipa u Srbiji, a da su iskustva do sada pozitivna i da banka sada ima 90.000 korisnika.

"Sve dok operateri mogu da pomoću posebnih aplikacija ponude ovakve usluge, to će biti sve više zastupljeno. Imaćemo važnu ulogu u tome", zaključio je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
3G mreža 4G mreža telenor mobilni operateri mobilna telefonija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana